Investicije / URBANIZAM

Traži se rješenje: Mostar odbio kružni tok pa ga sada gradi

12.10.2018. 11:58 / Izvor: bljesak.info

Grad je prije četiri godine odabrao semafore tvrdeći kako su oni bolje rješenje od kružnog toka. Danas tvrde, kako je kružni tok najbolje rješenje.

Izabran je projektant projekta kružnog toka na 'Vrhu Avenije' u Mostaru, odnosno na raskrižju ulica kralja Tomislava i kneza Višeslava. Kako stoji na internetskim stranicama Grada Mostara, donesena je odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača i potpisan ugovor ''za usluge tehničkog projektiranja u građevinarstvu za objekte niskogradnje, Vrh Avenije — rotor'' s tvrtkom GEO-Data d.o.o. Mostar.

Navedeno je da se projektiranje odnosi na rekonstrukciju postojećeg raskrižja ulice Kralja Tomislava (Avenija i ulice Kneza Višeslava (Rudarska), koje je semaforizirano, te se u praksi pokazalo kao usko grlo u prometu.

''Izgrađeno kružno raskrižje kod prema naselju Centar II (kod Mljekare), dovelo je do veće propusnosti u prometu, smanjenje gužvi i prometnih nezgoda, kao i smanjenje troškova održavanja samog raskrižja. U proteklom vremenu nije bilo pritužbi na funkcioniranje ovog kružnog raskrižja od strane vozača i pješaka, te se isto uzima kao predložak rješenja kružnog raskrižja na vrhu Avenije'', navodi se u izvješću o realuzaciji ugovora.

Navodi se kako će se u obuhvatu projekta riješiti komunalne instalacije, oborinske odvodnje, vodovoda i kanalizacije, kao i javne rasvjete, ''ako je isto potrebno''.

Podsjećamo, na spomenutom Semafori na ovom raskrižju postavljeni su u rujnu 2014. godine a njihovo puštanje u rad, osim kašnjenja, opet se prekršilo obećanje da će đaci prvih dana nastave imati sigurniji prijelaz preko ulice, obilježilo je i obećanje gradskih vlasti kako će biti riječ o najmodernijem semaforu u Mostaru.

Naime, najavljeno je kako će na semafore biti postavljena tipkala za slabovidne osobe, no ona nisu postavljena kao ni najavljeni prilazi za invalide, ali i roditelje s kolicima koji su godinama kasnije ostali daleko od prilagođenih. Te godine, kada se zbog prevelikog broja prometnih nesreća raspravljalo o rješenjima za raskrižje, spominjao se i kružni tok. Kao razlog odabira semafora, naveden je mosta Sutina.

''Stručnjaci iz Zagreba su prezentirali kružni tok za taj dio prometnice kao loš plan jer bi se stavljanjem u funkciju mosta, koji je u izgradnji, promet na tome dijelu jako zgusnuo. Semafori su najbolje moguće rješenje'', pojasnio je te godine ovakvo idejno rješenje Dražen Vrljić, stručni savjetnik za urbanizam i građenje Grada Mostara.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije