Trebević je bio i treba da bude značajna turistička destinacija

21.07.2020. 08:21 / Izvor: SRNA
Trebević je bio i treba da bude značajna turistička destinacija

Košarac smatra da je Trebević bio i da treba i ubuduće da bude značajna turistička destinacija, od šireg društvenog interesa.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović ocijenili su danas na Trebeviću da su glavni prioriteti budućeg razvoja ove lokalne zajednice turizam, poljoprivreda i ekologija.

Košarac je rekao novinarima da se zalaže za sve politike koje će doprinijeti većem zapošljavanju ljudi u ovom kraju.

On je podsjetio da ministarstvo na čijem je čelu ima ograničen ustavni kapacitet u sferi turizma, poljoprivrede i ekologije, jer su te oblasti u primarnoj nadležnosti Republike Srpske i Federacije BiH, dok Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ima samo koordinirajuću ulogu, kao i mogućnost kontaktiranja međunarodnih finansijskih organizacija.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ima strateški pristup prema razvoju Istočnog Starog Grada, kao izrazito ruralnog i nerazvijenog kraja, i da u tom kontekstu treba razvijati poljoprivredu.

"Informisao sam načelnika Gašanovića da će ovih dana biti promovisan projekat vrijedan 34 miliona KM, koje će plasirati UNDP i EU i za koji će moći da se kandiduju određeni projekti za razvoj poljoprivrede i stočarstva sa područja ove lokalne zajednice", poručio je Košarac.

On je pozdravio i projekte u oblasti plasteničke proizvodnje koje je Istočni Stari Grad za svoje poljoprivrednike realizovao sa resornim ministarstvom u Vladi Republike Srpske.

Košarac smatra da je Trebević bio i da treba i ubuduće da bude značajna turistička destinacija, od šireg društvenog interesa.

Prema njegovim riječima, USAID planira da obezbijedi sredstva za razvoj turizma od oko 20 miliona KM u narednih pet godina, tako da bi Istočni Stari Grad trebalo da se pripremi i za ovaj projekat.

"Ono što me posebno raduje, a to je i politika koju lično zagovaram, jeste činjenica da se ovdje turizam posmatra kroz, poljoprivredu, ekologiju i naravno, zaštitu domaće proizvodnje", naglašava Košarac.

On ističe da Trebević treba da bude zaštićena prirodna zona jer smatra da to ide u pravcu zelenih politika i razvoja ekologije, a pozdravio je i inicijativu izgradnje poslovne zone u Bulozima.

Gašanović je zahvalio Košarcu što je posjetio Istočni Stari Grad u uslovima epidemije virusa korona, koja i te kako negativno utiče na privredno-ekonomske i turističke tokove u ovoj lokalnoj zajednici.

"Unapređenje turizma, poljoprivrede i ekologija, tri su ključne teme o kojima smo danas razgovarali na Trebeviću. Istočni Stari Grad kao ruralna opština sigurno može da se razvija u sektoru poljoprivrede i u vezi sa tim smo razgovarali i o izgradnji pijace na Brusu, posredstvom naše fondacije za ruralni razvoj i poljoprivredu", rekao je Gašanović.

Prema njegovim riječima, ozbiljan projekat u ovoj lokalnoj zajednici jeste i izgradnja poslovne zone u Bulozima, za šta je, takođe, potrebna šira podrška, i investitora i donatora. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije