Trebinje će zatvorenu gradsku tržnicu dobiti narednog ljetna

01.11.2018. 10:22 / Izvor: Akta.ba
Trebinje će zatvorenu gradsku tržnicu dobiti narednog ljetna

Početak građevinskih radova bio je najavljen još u aprilu ove godine, a Grad Trebinje je za ovaj projekat u budžetu planirao 450.000 KM.

Trebinje bi zatvorenu gradsku tržnicu trebalo da dobije do naredne ljetne sezone, nakon građevinskih zahvata na rekonstrukciji i dogradnji stare zgradi na zapadnom obodu pijace, koji bi trebalo da počnu – ove zime, piše radiotrebinje.com.

Godinama prilično zapušten, objekat arhitektonski prepoznatljiv po dvije „kule“ – izgrađen, po svemu sudeći kao prostor za istu, trgovačku djelatnost, još za vrijeme austrougarske uprave  nakon rekonstrukcije dobiće izgled dostojan arhitekture centra Trebinja, a trgovci na gradskoj pijaci i kvalitetnije higijensko-sanitarne uslove za prodaju proizvoda koji se ne mogu prodavati na otvorenom.

"Kule su pod strogom zaštitom zavoda i na njima biće samo sanirana fasada i otvori. U sredini biće tržnica, a na spratu ugostiteljski objekat – sa fasadom koja će takođe ispunjavati propisane uslove i upotpunosti biti u nekom našem hercegovačko-mediteranskom stilu", pojašnjava za Radio Trebinje Marko Rikalo, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Trebinja, dodajući da su planirani radovi dobili sve saglasnosti potrebne za intervencije na objektima zaštićenim zbog svoje kulturno-istorijske vrijednosti, te da je definisano i konačno idejno rješenje projekta.

Početak građevinskih radova bio je najavljen još u aprilu ove godine, a Grad Trebinje je za ovaj projekat u budžetu planirao 450.000 KM.

Rikalo dodaje da su radove odložile objektivne okolnosti – Gradska uprava nije ni mogla ni željela da ulazi u realizaciju dok se vlasnicima i korisnicima prostora u tom objektu ne obezbijedi prihvatljiva alternativa, ali ni da otvara gradilište u centru grada za vrijeme turističke sezone.

"Prvi problem bio je rješavanje imovinskih odnosa jer – kako nije u pitanju infrastruktura – za ove radove ne možete proglasiti opšti interes. Ovdje smo morali postići sporazume sa svim vlasnicima", ističe Rikalo dodajući da je cilj Gradske uprave bio da se iznađu rješenja kako niko ko tamo ima neki privatni biznis, u vlastitim ili iznajmljenim prostorijama, ne bi trpio dok budu izvođeni radovi.

Za tu namjenu, dodaje on, rekostruisan je i opremljen „alternativni“ prostor u neposrednoj blizini – objektu kod Narodne biblioteke, sa drugim se došlo do rješenja sporazumnom zamjenom prostora na drugoj lokaciji, sa trećim je dogovoreno plaćanje zakupa novog prostora…

"Drugi problem bio je izvođenje radova. Kad već u centru grada imate gradilišta – kao što su Palata pravde, stambeno-poslovni kompleks ‘Centar’ – sa ovim ovdje to već pravi ozbiljne probleme sa građevinskim mašinama, sa rušenjem koje je neophodno u sredinjem dijelu objekta, a koje bi dizalo ogromnu prašinu. Jednostavno, takvi radovi u centru grada nisu se mogli izvoditi tokom ljeta", pojašnjava Rikalo.

On dodaje da će se najvjerovatnije u novembru ili decembru, ako vremenski uslovi budu dozvoljavali, krenuti sa pripremom gradilišta a možda i rušenjem središnjeg dijela objekta  – kako bi se već iza novogodišnjih praznika krenulo u izgradnju.

"Cilj nam je, ako već nismo mogli do maja ove godine, da zatvorenu tržnicu završimo za sljedeću ljetnu pijačnu sezonu  – da tada imamo tržnicu koja će imati kvalitetne uslove za trgovinu proizvodima koji se ne mogu prodavati na otvorenom. To je bila i najveća primjedba turista – da neko na 40 stepeni prodaje mliječne proizvode. Ti ljudi su bili, naravno, prinuđeni da to rade – jer nisu imali gdje", ističe Rikalo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije