Trebinje dobije reciklažni centar na deponiji Obodina

22.01.2018. 12:40 / Izvor: Akta.ba
Trebinje dobije reciklažni centar na deponiji Obodina

Reciklažni centar trebao bi biti u funkciji do kraja naredne godine, a potrebna su značajna finansijska sredstva.

Mogućnosti sufinansiranja izgradnje reciklažnog centra na gradskoj deponiji Obodina i proširenja njenih kapaciteta bile su osnovne teme sastanka direktora javnih ustanova "Ekologija i bezbjednost" i "Komunalno" Trebinje sa predstavnicima Svjetske banke u BiH, piše Radio Trebinje

Prema riječima Stevana Bekana, direktora Javne ustanove "Ekologija i bezbjednost" za Radio Trebinje, sa konsultantom Svjetske banke Draženkom Bjelićem iz Banjaluke razgovarano je o gorućim pitanjima iz oblasti upravljanja čvrstim otpadom u našem gradu, a povratne informacije očekuju se krajem februara.

"Ovo je bio prvi sastanak, za mjesec dana znaćemo naredne korake, nadamo se da će Svjetska banka sufinansirati naše projekte vezane za dugoročnu održivost upravljanjem čvrstim otpadom, ili da zajednički idemo prema IPA fondovima, tako da što manje opterećujemo gradski budžet", navodi Bekan.

On podsjeća da je Grad Trebinje kandidovao projekat izgradnje prvog reciklažnog centra u regiji, kao i da su posredstvom nadležnog ministarstva i Fonda za zaštitu životne sredine definisane potrebe i potezi kako bi se mogla obezbijediti oprema za selekciju, sortiranje i preradu otpada.

Reciklažni centar trebao bi biti u funkciji do kraja naredne godine, a potrebna su značajna finansijska sredstva.

"Važno je da imamo projektnu dokumentaciju za izgradnju ovakvog centra, što će znatno olakšati apliciranje za finansijska sredstva u različitim fondovima zaštite životne sredine. Još uvijek ne znamo koliko bi izgradnja reciklažnog centra koštala, jer razmatramo za koju bi količinu otpada najbolje odgovarao potrebama našeg grada. Treba da se sagleda i mogućnost uključivanja ostalih opština regije u ovaj projekat, tako bismo mogli i da prihodujemo. Problem je što je Obodina sanitarna deponija, dok ostale opštine imaju odlagališta koja nisu uređena, ostaje da na Savezu opština istočne Hercegovine dogovorimo modalitete saradnje", kaže direktor Javne ustanove „Ekologija i bezbjednost“ za Radio Trebinje.

Bekan podsjeća da sanitarna deponija Obodina postoji od 2008. godine i da je do kraja godine neophodno da se izradi projekat njenog proširenja, s obzirom da se na ovaj lokalitet dnevno doveze i do 30 tona različitog otpada.

"Uz pravilno upravljanje, u skladu sa zakonom i pravilnikom o upravljanju otpadom, gradska deponija u postojećem obliku može još godinu-dvije nesmetano raditi. Sigurno je da nećemo čekati zadnji trenutak, već ćemo na vrijeme završiti poslove za njeno proširenje. Predstavnici Svjetske banke su obišli deponiju, i na licu mjesta su se uvjerili da se deponijom upravlja na odgovoran način", kaže Bekan.

Direktor Komunalnog preduzeća Nedjeljko Lambeta za Radio Trebinje smatra da će se izgradnjom reciklažnog centra produžiti vijek deponije Obodina i do 20 godina i podsjeća da je ispred osnovnih i Centra srednjih škola, kao i na najfrekventnijim parkinzima u Trebinju postavljeno šest ekoloških ostrva sa kontejnerima za selektivno odlaganje otpada.

"Već naredne sedmice potpisaćemo ugovor u Banjaluci sa predstavnicima Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnosti RS, kojim će biti obezbijeđena značajna sredstva za postavljanje novih eko ostvrva na području Grada Trebinja, kao i za nabavku specijalizovanog kamiona za odvoz selektivnog otpada", kaže Lambeta.

Na sastanku je istaknuta i potreba za nabavkom dodatne opreme i vozila za odvoz otpada u našem gradu, te edukacijom stanovništva o selektivnom odlaganju otpada i očuvanju životne sredine.

Podsjetimo, Evropska unija je 2008. godine uložila oko 1,3 miliona evra za sanaciju i izgradnju sanitarne deponije Obodina i 170.000 evra za troškove nadzora radova.
Projekat reciklažnog postrojenja, prvog u RS, bio je ozvaničen u septembru 2012. godine, koje je sa oko milion KM, kako je tada najavljeno, trebalo finansirati beogradsko preduzeće „Eko pres sistem“.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije