Trebinje spremilo projekte: Traže se finansijska sredstava

05.03.2014. 09:14 / Izvor: eKapija.ba
Trebinje spremilo projekte: Traže se finansijska sredstava

Gradska uprava Trebinje izradila je i Projekat rekonstrukcije zidina Starog Grada kojim je aplicirala za sredstva iz Turske razvojne agencije (TIKA) u vrijednosti od 138.451 KM.

Poseban značaj u okviru rada Gradske uprave Trebinje zauzima izrada projekata usmjerenih ka inostranim fondovima, poput Predpristupnih (IPA) fondova, prema kojima je Grad Trebinje u periodu 2013./14. godine aplicirao sa više projekata.

Uzimajući u obzir pozitivne prakse vodećih regionalnih centara, gradova u regionu i šire, Gradska uprava Trebinje se opredijelila da poboljša svoje kapacitete i znanja vezana za izradu projekata koje plasira prema domaćim i stranim donatorskim fondovima.

S tom namjerom, Gradska uprava je u protekloj godini omogućila doedukaciju službenika za pisanje, izradu, vođenje i implementaciju projekata, što i ove godine nastavlja da čini i to u saradnji sa Agencijom za mala i srednja preduzeća.

S obzirom da Grad Trebinje ima tendenciju razvoja turizma i gravitira prema turističkim centrima iz okruženja, jedan od značajnih projekata Gradske uprave Trebinje je svakako Projekat poboljšanja turističke i saobraćajne signalizacije. Ovaj projekat rađen je u saradnji sa crnogorskom Opštinom Nikšić, sa kojiom je Grad Trebinje u 2013. godini uspio uspostaviti čvršće veze i krenuti u zajedničku saradnju.

Inače, Opština Nikšić posjeduje široko iskustvo u projektnim procesima i u tom smislu ima povoljnu reputaciju i više uspješnih saradnji sa različitim gradovima, te je sa tog aspekta ova opština idealan partner za izradu projekata, apliciranje prema stranim fondovima i implementaciju projekata.

Gradska uprava Trebinje izradila je i Projekat rekonstrukcije zidina Starog Grada kojim je aplicirala za sredstva iz Turske razvojne agencije (TIKA) u vrijednosti od 138.451 KM. Ukupna vrijednost projekta je 162,884 KM, a planirano je da razluku sredstava obezbijedi Grad Trebinje.

Projektom obnove zidina Starog Grada obuhvaćena je rekonstrukcija i sanacija jednog dijela zidina i LED osvjetljenje. Kompletan projekat je predat Turskoj agenciji za razvoj, a trenutno se čeka procjena projekta koja se vrši u sjedištu agencije u Ankari.

Napominjemo da je je Gradska uprava Trebinje iz svog budžeta već izdvojila 20 000 KM za sanaciju jednog dijela zidina, dužine oko 60 m. Rekonstukcijski radovi su uz saglasnost Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskih spomenika otpočeli u drugoj polovini februara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije