Treća faza projekta: Počinje izgradnja šetnice lijevom obalom rijeke Miljacke

05.07.2018. 14:34 / Izvor: Akta.ba
Treća faza projekta: Počinje izgradnja šetnice lijevom obalom rijeke Miljacke

Radi se o trećoj fazi realizacije projekta, obzirom da su u prethodnom periodu izvedeni radovi na izgradnji šetnice od mosta Suade Dilberović i Olge Sučić do mosta Ars Aevi.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktor firme "Ame" d.o.o Breza Omerhodžić Almedin 5. jula ove godine potpisali su Ugovor o izgradnji šetnice lijevom obalom rijeke Miljacke. Potpisivanju Ugovora prisustvovao je i ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić, obzirom da je ovo Ministarstvo sufinansiralo realizaciju navedenog projekta.

Radi se o trećoj fazi realizacije projekta, obzirom da su u prethodnom periodu izvedeni radovi na izgradnji šetnice od mosta Suade Dilberović i Olge Sučić do mosta Ars Aevi, a izvršeno je i  uređenje pješačke staze i trotoara uz desnu obalu Miljacke u ulici Vilsonovo šetalište.

Radovi na izgradnji šetnice lijevom obalom Miljacke podrazumijevaju rekonstrukciju i uređenje pješačkih staza i trotoara ukupne dužine od 1200 metara u ulici Aleja lipa od mosta „Ars Aevi“ do mosta Topal Osman paše. Pored rekonstrukcije pješačke staze, izvršit će se i postavljanje ploča dubinskog eruptivnog porijekla poput kamena "gabro", zatim prilagođavanje pristupa pješačkoj stazi invalidnim licima, te rekonstrukcija postojećeg i ugradnja novog urbanog mobilijara uz šetnicu.

U svom obraćanju Općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je kako će se paralelno sa izgradnjom šetnice na ovom lokalitetu izvršiti i sanacija kompletne javne rasvjete, te da nakon ovih radova preostaje još realizacija IV faze projekta koji će podrazumijevati izgradnju šetnice od mosta od Mašinskog fakulteta do Elektroprivrede.         

Ukupna vrijednost radova je oko 880.000 KM, od čega je Općina Novo Sarajevo izdvojila 380.000 KM, a Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo 500.000 KM.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić naveo je da je ovaj projekat od strane Vlade KS ocijenjen kao izuzetno značajan, obzirom da Vilsonovo šetalište nije samo simbol Općine Novo Sarajevo, nego i simbol grada Sarajeva i Kantona Sarajevo, te je svako ulaganje u ovaj prirodni gradski ambijent od velike važnosti za sve građane, a zahvaljujući Općini Novo Sarajevo svake godine se na ovom lokalitetu realizuje niz aktivnosti, saopćeno iz Općine Novo Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije