Treća traka na putu od Tuzle do Aerodroma

29.10.2017. 10:16 / Izvor: Oslobođenje
Treća traka na putu od Tuzle do Aerodroma

Tuzlu bi se sa Aerodromom uskoro mogla spajati savremena cesta sa ukupno tri trake.

Od tuzlanskog Međunarodnog aerodroma do Tuzle uskoro bi mogla voditi savremena cesta sa tri trake, koja bi značajno ubrzala i olakšala saobraćaj prema ovoj zračnoj luci, koja iz godine u godinu bilježi sve više putnika. Cesta bi bila u potpunosti renovirana na način da bi u smjeru od Aerodroma prema Tuzli bila izgrađena treća traka.

Sve ovo će biti moguće već u narednoj godini ukoliko Tuzlanski kanton dobije kreditno zaduženje kod Razvojne banke FBiH od 20 miliona KM. S obzirom na to da je TK već dostigao limit zaduženja, za kredit će aplicirati Direkcija regionalnih cesta TK-a, koja već ima pripremljene projekte za mnoge putne pravce.

„Sredstva sigurno ne bi išla ni za kakvu krpažu. Radit će se kružni tok u Gračanici, zatim će se izmjestiti most u Živinicama, graditi treća traka od kružnog toka kod Aerodroma prema Tuzli i još mnogo projekata“, kazao je direktor Direkcije Agan Delibajrić.

Kredit, međutim, još nije odobren i tek je usvojenja odluka o zaduživanju na sjednici Vlade TK-a, tako da se tek treba naći na sjednici kantonalne Skupštine. Nema sumnje da se radi o značajnim infrastrukturnim projektima, ali nema dilema ni da se o ovom kreditu, ali i o njegovom eventualnom utrošku neće još dugo pričati, pogotovo što bi on mogao biti operativan već u narednoj godini, koja je izborna.

Kredit bi bio podignut na 12 godina, sa mjesečnom ratom od oko 170 hiljada KM, što u ovom trenutku predstavlja oko 16 posto od ukupnih mjesečnih prihoda Direkcije.

„Mi smo se pripremili za ovaj kredit, odradili smo inspekcije u oblastima koje nam donose prihode i samo u prošloj godini smo imali prihod veći za 2,1 milion KM, tako da ne bismo trebali imati problema sa vraćanjem kredita“, dodao je Delibajrić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije