Trećina preduzeća može da "preživi" stečaj

09.02.2015. 08:24 / Izvor: SRNA
Trećina preduzeća može da 'preživi' stečaj

Trećina od 188 preduzeća, za koje je Vlada Srbije usvajanjem Akcionog plana predvidjela stečaj, ima šansu da se u tom postupku oporavi i nastavi da rad.

Trećina od 188 preduzeća, za koje je Vlada Srbije usvajanjem Akcionog plana predvidjela stečaj, ima šansu da se u tom postupku oporavi i nastavi da radi, rekla je savjetnik ministra privrede Andrijana Živanović.

Prema njenim riječima, da li će firme iskoristiti šansu za oporavak zavisi od svih učesnika u tom postupku, prije svega, od povjerilaca i njihove zainteresovanosti da pomognu da se ostvari sanacija firme nad kojom se pokreće stečaj.

Živanovićeva je navela da gotovo 70 odsto preduzeća sa spiska posluje suštinski samo fiktivno, nemaju radnike ili ih imaju manje od pet, a godinama ne obavljaju nikakvu privrednu aktivnost, niti imaju poslovni kapacitet za reorganizaciju, prenose beogradski mediji.

"Za ova ova preduzeća stečaj će značiti formalno-pravni postupak njihovog gašenja", rekla je Živanovićeva.

Govoreći o zaposlenima u tim firmama, ona je podsjetila da je Zakonom o budžetu za ovu godinu obezbijeđeno 16 miliona dinara /130.000 evra/ za rješavanje viška zaposlenih u preduzećima sa spiska Agencije za privatizaciju, što uključuje i ona nad kojima se pokreće stečaj. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije