Trenutno se izvode unutrašnji radovi u Isa-begovom hamamu

28.10.2014. 12:10 / Izvor: Oslobođenje
Trenutno se izvode unutrašnji radovi u Isa-begovom hamamu

Polako, ali sigurno se zaokružuje priča oko obnove Isa-begovog hamama. Iako je do sada trebao zasijati punim sjajem, na to ćemo još malo čekati jer je cilj Sarajlijama i turistima ponuditi pravi biser arhitekture.

Polako, ali sigurno se zaokružuje priča oko obnove Isa-begovog hamama. Iako je do sada trebao zasijati punim sjajem, na to ćemo još malo čekati jer je cilj Sarajlijama i turistima ponuditi pravi biser arhitekture.

Zbog velike želje da se ovaj objekt ne rekonstruiše, nego da mu se u potpunosti vrati nekadašnji izgled, na jedan dio građevinskog materijala, detalja, ali i stručnjake iz nekih oblasti moralo se čekati jako puno, uvoziti iz inostranstva, pri čemu se izgubilo puno vremena. Sada bi se moglo reći da će dalji rokovi zavisiti od vremenskih uslova.

Posebna boja

“Trenutno se izvode unutrašnji radovi. Keramika je pri kraju, osim centralnog dijela na kojem se još izvode restauratorski radovi. Vrše se pripreme za podno-polagačke radove. Kada se to završiti, preostaju još samo fini monterski radovi i ugradnja namještaja. Što se tiče vanjskih radova, nabavljena je posebna boja za fasadu i oko toga smo imali puno različitih mišljenja. Posljednja dilema je bila oko boje fasade, jer su neki mislili kako je treba prilagoditi okolnim zgradama ili uraditi fasadu koja je bila predviđena projektom, odnosno slična fasadi na Vijećnici. Odlučili smo se za ovu drugu, te će fasada biti slična fasadi na Vijećnici”, rekao nam je Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH, i naglasio da, nažalost, ne zna kada bi radovi mogli početi jer je za to potrebna posebna vanjska temperatura.

Fasada i ostali vanjski dekoraterski radovi se ne mogu raditi na temperaturi ispod pet stepeni.

“Činimo sve da hamam bude završen što prije, ali sada sve zavisi od vremenskih uslova. Radovi na fasadi neće trajati duže od 15 dana, ali mogu se početi tek kada vremenski uslovi dozvole”, naglasio je Zajimović.

Dodatni sadržaji

Projektom je predviđeno da središnji dio hamama sa turskim kupatilom ostane u funkciji. Ostali dio hamama, odnosno lijevi i desni krak će biti uređeni u hotel. Kompletan hamam je definiran kao manji hotel visoke kategorije. Dakle, hamam će imati sve sadržaje i usluge koje inače pružaju hoteli, s tim da će imati i dodatne sadržaje kojih Sarajevo trenutno nema. Objekt je smješten na 817 kvadratnih metara.

Izvornu fasadu je projektovao Josip Vancaš, te će i u budućnosti ovaj objekt zadržati taj maorski stil. Hotel će raspolagati sa 19 soba i dva apartmana, a sav namještaj bit će u staroosmanskom stilu.

Obnovu finansira Direkcija za vakufe Republike Turske, a vrijednost radova je 2,6 miliona maraka. Vakufska direkcija IZ-a u BiH izvršila je sve tehničke pripreme za realizaciju projekta. Iz svojih sredstava je finansirala izradu glavnog projekta, prikupljanje neophodne dokumentacije, kao i obezbjeđivanje svih dozvola za početak radova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije