Trg, garaža i trospratnica: Pogledajte nacrt idejnog rješenja "Hastahana"

28.05.2019. 11:38 / Izvor: Akta.ba
Trg, garaža i trospratnica: Pogledajte nacrt idejnog rješenja 'Hastahana'

Općinsko vijeće Općine Centar je na 36. redovnoj sjednici, održanoj 17. aprila 2019. godine, utvrdilo Nacrt odluke o izmjenama i dopunama Regulacionog plana Gradski centar Marijin Dvor.

Općinsko vijeće Općine Centar je na 36. redovnoj sjednici, održanoj 17. aprila 2019. godine, utvrdilo Nacrt odluke o izmjenama i dopunama Regulacionog plana Gradski centar Marijin Dvor – lokalitet Hastahana, sa Nacrtom odluke o provođenju izmjena i dopuna ovog planskog dokumenta. Lokalitet Hastahane odlukom Skupštine Kantona Sarajevo od 14. maja 2019. godine nosi naziv ''Park prof. dr. Nijaza Durakovića''.

Odlukom o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana Gradski centar Marijin Dvor – lokalitet Hastahana utvrđena je obaveza održavanja javne rasprave sa ciljem upoznavanja javnosti i svih zainteresiranih subjekata sa Nacrtom plana. 

Nadležna općinska služba je pripremila i video prezentaciju nacrta idejnog rješenja Hastahane koja će biti prikazana građanima i gdje će jasno biti vidljivi sadržaji i zastupljenost zelene površine na ovom prostoru, ali i stanje u kojem se trenutno nalazi ova površina.

Novi planirani objekat će sastojati od dvije podzemne etaže, prizemlja i tri sprata.

Smjernicama je predviđena izgradnja i javne podzemne garaže sa tri etaže i oko 250 parking mjesta, a iznad površine trg sa hortikulturnim rješenjem. 

 

 

GRAĐANI PROTIV GRADNJE

Podsjetimo, poslovni portal Akta.ba je još 2017. godine najavio planiranu izgradnju objekta na ovoj lokaciji kojoj se od tada protivi grupa građana.

"U oktobru 2017. godine smo pokrenuli online peticiju protiv izgradnje koju je potpisalo 1,838 građana, dok je anketa Asocijacije arhitekata u BiH iz septembra 2017. godine pokazala da skoro 97% anketiranih građana i građanki se ne slaže sa odlukom općinskog vijeća o izgradnji objekata na lokalitetu Hastahana", navodi se u izjavi koju potpisuju građani i građanke – stanovnici i stanovnice Mjesne zajednice Marijin Dvor, Općine Centar i ostalih općina grada Sarajeva.

Regulacioni plan koji je Općinsko vijeće usvojilo uključuje podzemnu garažu, iako znamo da od 2010. godine do danas na području Marijin dvora je igrađeno preko 2,000 podzemih garažnih mjesta.

"S tim u vezi, kapaciteta za parkiranje ima, samo tu oblast treba na odgovarajući način regulisati. Budući da su izlaz i ulaz u garažu tik uz džamiju Magribija, izražavamo zabrinutost jer se radi o zaštićenom spomeniku", poručuju građani.

Kako navode, od ukupne površine Hastahane, prema novom prijedlogu će tek 42% biti zelena površina, dok je za park potrebno površine bar 1 hektar (što je trenutna površina čitave Hastahane). Ostaje nejasna svrha multifunkcionalne betonske plohe, za koju strahujemo da je samo osnova za zgradu.  

Podsjećaju da Sarajevo ima svega 9m2 zelene površine po stanovniku, dok Svjetska zdravstvena orgnanizacija preporučuje 50m2.

S tim u vezi, 29. maja 2019. godine u 17 sati u prostorijama Mjesne zajednice ''Marijin Dvor'' (Dolina 7). zakazana nova javna rasprava. Od općinskih vlasti su zatražili povlačenje trenutnog nacrta izmjena i dopuna regulacionong plana Gradski centar Marijin dvor  - lokalitet Hastahana i uređenje te održavanje parka Hastahana, koji se godinama namjerno zanemaruje i uništava. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije