Trgovci nekretninama: Trend pada cijena stanova nastavit će se i u sljedećim mjesecima

04.05.2012. 09:26 / Izvor: Dnevni list
Trgovci nekretninama: Trend pada cijena stanova nastavit će se i u sljedećim mjesecima

Cijene stanova na području cijele Bosne i Hercegovine već su godinama u blagom padu, a kako doznajemo od trgovaca nekretninama, trend pada cijena stanova nastavit će se i u sljedećim mjesecima. Ipak, i od trenutačnih cijena običnom čovjeku s prosječnim primanjima samo se može zavrtjeti u glavi, pogotovo ako je riječ o cijenama stanova u samim središtima bh. gradova koje se rijetko spuštaju ispod 1500 maraka po metru četvornom.

Izuzetak je općina Cazin gdje se trenutačno mogu naći najjeftiniji stanovi u BiH. Isti se mogu kupiti na lokaciji Slatina za `samo` 990 maraka po metru četvornom, i to u novogradnji. Na drugim lokacijama u ovoj općini cijene se kreću od 1000 do 2000 maraka po metru četvornom, pa uopće ne sumnjamo kako će spomenuta lokacija uskoro biti potpuno naseljena.

Preskupi stanovi


Ipak, i to je preskupo za naše uvjete ako uzmemo u obzir da za svoju mjesečnu plaću čak ni one dobrostojeće kategorije stanovništva poput, recimo, liječnika i prosvjetnog djelatnika ne mogu kupiti ni kvadrat stana. O ostalim kategorijama se ne treba ni govoriti. Njima je useliti se u vlastiti stan, bio on polovan ili nov, samo nedostižan san.

Iz Agencije za nekretnine Cicko koja pokriva veliki dio FBiH doznajemo kako su najskuplji stanovi u Sarajevu, gdje se cijene po metru četvornom kreću i do 5000 maraka u novogradnji. Takvi stanovi mogu se pronaći na lokaciji Stari grad te u samom središtu grada.

"Ukoliko idete prema periferiji, odnosno prema Ilidži, Dobrinji ili Stupu, cijene stanova u novogradnji su sve povoljnije i kreću se od 1450 do 1700 maraka. Cijene polovnih stanova su dakako manje", kazao je Amir Hota iz Agencije Cicko. Prema njegovim riječima, u dijelu Republike Srpske, odnosno u Istočnom Sarajevu i Palama, stan se može kupiti za cijenu od 1350 do1550 maraka po metru četvornom.

U Banjoj Luci ima velikih razlika u cijenama, baš kao i u Sarajevu. Središnji dio grada je naravno najskuplji, gdje se za stan u novogradnji mora izdvojiti od 1900 do 2200 maraka. I Tuzla ima veliku ponudu stanova, a ovisno o položaju i lokaciji, kreću se od 1600 do 2000 maraka po metru četvornom.

"Svaka stambena jedinica je priča za sebe. Nema više pravila kao što je nekada bilo da su cijene iste na određenoj lokaciji. Sada su dosta različite, a pogotovo ako je riječ o stanovima gdje vlasnici ne mogu s bankama izići na kraj i onda se stanovi prodaju u bescjenje", ističe Hota.

Iako su cijene stanova na području cijele BiH iz mjeseca u mjesec sve manje, potražnja za istim ipak ne raste.

Primjerice, na području Marin dvora i Ciglana nekada se nije mogao naći stan ispod 3000 maraka, dok je danas situacija puno drukčija. Cijene su se spustile i do 2000 maraka, međutim, rijetko tko se odvaži i kupiti ga.

"Ponuda je velika, ali zbog pada kupovne moći trenutačne cijene stanova su još uvijek prevelik zalogaj za mnoge kupce. Interesa za stanove ima, ali realizacije koja je najviše uvjetovana bankama nema. Banke su dosta krute, nemaju tolerancije, ne izlaze u susret. Građani su nesigurni, pa i oni koji su zaposleni teško se odlučuju na podizanje kredita, jer ne znaju što im donosi sutra", naglasio je Hota kod kojeg postoji opravdana bojazan da će potražnja unatoč sve manjim cijenama i dalje opadati.

Prema statistikama, najprodavaniji stanovi su oni vrijednosti od 60.000 do 100.000 maraka. Riječ je o iznosima koje banke puno lakše odobravaju nego za veće i skuplje stanove. Najčešći kupci istih su mladi bračni parovi.

Nema ni stanova ni kupaca


U Hercegovini je situacija puno drukčija nego u drugim dijelovima BiH. Primjerice, u Mostaru, bar kako nam tvrdi vlasnik agencije “Sivrić” Franjo Sivrić, loša je i ponuda i potražnja. Najveći razlog opadanja potražnje stanova Sivrić vidi u bankama koje su postale vrlo krute i nefleksibilne.

"Niti se prave nove zgrade, niti ljudi imaju novca kupovati. Ako se i odluče za stan, njihove mogućnosti su takve da ne mogu kupiti ništa veće od 60 metara četvornih. Ima i onih dubljeg džepa, traže veće stanove, ali nema se što ponuditi", kaže Sivrić koji nije nimalo optimističan kada pogleda u budućnost.

Najjeftiniji stanovi u Mostaru, bar ono što je ostalo, mogu se naći na gradskoj periferiji za cijenu od 1200 maraka po četvornom metru, dok se za središnji dio grada treba izdvojiti od 1500 do 1700 maraka. Cijene novijih stanova kreću se od 1900 do 2300 maraka po četvornom metru. Ti stanovi nalaze se na u Ulici Stjepana Radića, u blizini starog trgovačkog centra, Ulici Matice hrvatske kraj Sveučilišta i Ulica Leopolda Mandića. Iako većinom cijena stana ovisi o lokaciji, također se gleda njegova uređenost i renoviranost.

Stanove u gradu na Neretvi uglavnom kupuju mladi bračni parovi te oni koji nisu opterećeni hipotekama i kreditima.

Bolja situacija nije niti kod prodaje kuća kojih i nema toliko mnogo u Mostaru na prodaji, ali ima u okolnim naseljima kao što su Rodoč, Jasenica, Cim.

"Njihova cijena je povoljnija od stanova. Kuća u blizini Mostara može se naći do 170 tisuća maraka, što je, u neku ruku, povoljnije nego stan jer je to ipak privatan posjed. Ali ni za njih nema potražnje jer je država u financijskoj krizi", rekao je Sivrić.

Cijene apartmana


Cijene apartmana su se zadržale i dosta su različite. Tako se na Vlašiću može pronaći apartman od 1600 do 2000 maraka. Na Bjelašnici i Jahorini, ovisno o lokaciji i opremljenosti apartmana, cijene se kreću od 2500 pa do 3000 maraka. U Hercegbosanskoj županiji, odnosno na kupreškoj visoravni gdje je zimski turizam posljednjih godina procvjetao, cijene apartmana su niže i kreću se do 2000 maraka. No, ukoliko razmišljate kupiti apartman na moru, ni ne pomišljajte na to ukoliko nemate baš dubok džep. Naime, u našem jedinom primorskom gradu Neumu cijene apartmana, onih u prvom redu do mora, dižu se do vrtoglavih 2000 eura po kvadratu. Može se naći i nešto jeftinije, ali manje-više dosta je skupo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije