Tri fabrike za 600 radnih mjesta

10.01.2018. 10:37 / Izvor: Akta.ba
Tri fabrike za 600 radnih mjesta

Općina Hadžići je prema rangu ra­zvijenosti općina i gradova u FBiH za­uzela visoko 18. mjesto.

Općina Hadžići je prema rangu ra­zvijenosti općina i gradova u FBiH koju je nedavno objavio Federalni zavod za programiranje razvoja za­uzela visoko 18. mjesto. Prvi čovjek Općine Hamdo Ejubović kaže da se nastavlja uspješan trogodišnji trend razvoja. U 2015. budžet je bio 15,9 miliona KM, godinu nakon toga 14,4 miliona, dok je u 2017. usvojen rebalansirani budžet od 14,5 miliona KM. Ovaj iznos nije predmet kre­ditnih sredstava niti prodaje stal­nih sredstva, već se radi isključivo o budžetskim sredstvima.

Standardi

- Stvaramo uslove za privredni ra­zvoj i u skladu sa strategij om razvoja općine kupili smo i uredili prostor bivšeg PDI Bjelašnica za razvoj nove industrijske zone. U skladu s tim usvojili smo i Regulacioni plan. Na decembarskoj sjednici Općinskog vijeća stavili smo 14.000 kvadratnih metara na prodaju da bi se izgradile tri fabrike. Jedna je za proizvodnju obuće, druga za proizvodnju sta­kla, a treća za proizvodnju ljeplji­vih traka i materijala za palcovanje. Sve ove fabrike će ispunjavati eko­loške standarde i zaštitu čovjekove okoline. Velika kompanija je zainteresovana za proizvodnju namje­štaja da u ovoj privrednoj zoni iz­gradi pogone na 20.000 kvadrata sa mogućnošću zapošljavanja do. 500 ljudi. Ovaj posao jeuslovljen izmje­nom Regulacionog plana. Cijeneći dosadašnja iskustva po kojima nam nijedan investitor nije otišao iz Hadžića, možemo reći i da će se ovi po­slovi realizovati. Izgradili smo flek­sibilan i učinkovit sistem izdavanja potrebnih dozvola i saglasnosti za privrednike i investitore. U konačnici, ova četiri investitora nude 600 radnih mjesta. Mi bismo bili zado­voljni da se realizuje 400, pojasnio je Ejubović. Načelnik kaže daje op­ćina na čijem je čelu danas poznata i po turizmu.

- Tu je turističko-rezidencijalno naselje Sarajevo Resort Osenik ili Tarčin Forest Resort & Spa. MGallery by Sofitel, luksuzni brend svjet­ske hotelske grupacije AccorHotels, otvoren je u Tarčinu. Radi se o hotelu sa pet zvjezdica u koji je uloženo 25 miliona KM. To je svojevrsna atrakcija i nešto na što možemo svi biti ponosni. Nas prevashodno raduje da je posao dobilo 60 mladih ljudi, od kojih je većina iz općine Hadžići. Sljedeći korak je aktiviranje Igmana. Izdati smo odobrenje za rekonstrukciju, sanaciju i dogradnju hotela Fery na Velikom polju. Investitor će izgraditi hotelski i sportsko-rekreacioni centar 03. To će Igman i Bjelašnicu svrstati u red regionalnih turističkih centara, kazao je Ejubović.

Prema njegovim riječima, godina koja je iza nas i budžet od 14,5 miliona KM omogućili su da se realizuju skupi infrastrukturni projekti i započnu novi.

Kružni tok

- Završen je put za Ljubovčiće koji je koštao 3,5 miliona KM. Obezbijeđena su sredstva i ušlo se u projekat sanacije i izgradnje fekalnog kolektora, pripadajućeg vodovoda i puta od Tarčina do zadnje kuće prema Mehinoj Luci. U Pazariću smo počeli projekat izgradnje saobraćajnice od Resnika do džamije u Kahrimanima sa pripadajućim kolektorima i pješačkom stazom. Otvaramo projekte gradnje i sanacije starih magistrala M-17,od Resnika do ulaza u Osenik te od Gradačkog mosta do pilane u Gradcu. U Hadžićima smo počeli gradnju novog mosta kao alternative postojećim. Prema Regulacionom planu, imamo obavezu da napravimo kružni tok kod pijace u centru grada, da uredimo ulaz od semafora do M-17 zaključno sa mostom u Garovcima. Izgradit ćemo nove vodovode i izvorišta, ahaMiševićima gradimo saobraćajnicu i to je posao koji će sigurno trajati tri godine, računajući od "plavog krova" Binježevo do Rakovačke ceste, poručio je Ejubović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije