Tri miliona KM za nastavak infrastrukturnih projekata u opštini Pale

30.05.2020. 09:10 / Izvor: Akta.ba
Tri miliona KM za nastavak infrastrukturnih projekata u opštini Pale

jugović je podsjetio da je i prethodna vlast imala mogućnost i ugovoren program sa Evropskom bankom o kreditnom zaduženju.

Skupština opštine Pale usvojila je u petak odluku o dugoročnom kreditnom zaduženju opštine u iznosu od tri miliona KM na period od 10 godina, namijenjenom za nastavak infrastrukturnih projekata.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je osnovni razlog za kreditno zaduživanje to što je opština željela da se putem ovog kredita oslobode sredstva za sanaciju posljedica virusa korona, što je trenutno najbitnije.

"Kada imate nedostatak sredstava planiranih budžetom, onda trpe investicije i grantovi, a nije nam namjera da zaustavimo infrastrukturne projekte. Obezbijedićemo najmanje 500.000 KM za pomoć naugroženijima u privredi zbog virusa korona i istovremeno nastaviti ulaganje u infrastrukturu", izjavio je Jugović novinarima nakon sjednice.

Prema njegovim riječima, iznos od tri miliona KM biće raspoređen za izgradnju toplovoda za potrebe izmiještanja Toplane u Palama, za igradnju parka, proširenje Dječijeg centra "Bubamara", rekonstrukciju i izgradnju ulica Mihajla Pupina, Vojvode Radomira Putnika, Branka Radičevića, Jovana Dučića, Dobrovoljnih davalaca krvi, ulica Beogradske i Cetinjske, te izgradnja kolskog mosta za naselje Obilićevo.

Jugović je podsjetio da je i prethodna vlast imala mogućnost i ugovoren program sa Evropskom bankom o kreditnom zaduženju, ali su odbornici to na jednoj od sjednica Skupštine odbili.

On je naveo da će uskoro biti raspisan javni poziv za pomoć privrednicima pogođenim virusom korona, za koji će opština izdvojiti 150.000 KM planiranih podsticaja u oblasti preduzetništva i poljoprivrede, 200.000 KM direktne novčane pomoći radnjama koje nisu radile u toku vanrednog stanja, te 150.000 KM indirektne pomoći putem oslobađanja zakupa i plaćanja javnih površina.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Siniša Lasica rekao je da je ova lokalna zajednica u konstantnom razvoju, te da ukupna zaduženost opštine u iznosu od devet odsto neće premašiti najviši dozvoljeni procenat zaduživanja od 18 odsto u odnosu na ukupan budžet.

Prijedlog odluke o kreditnom zaduženju opštine Pale nisu podržali odbornici SDS-a, PDP-a i DNS-a, sa obrazloženjem da nije potrebno zaduživati opštinu u vrijeme epidemije virusa korona i da nisu dobili projektnu dokumentaciju.

Šef Kluba odbornika SDS-a Nikola Blagojević rekao je da načelnik Jugović pokušava da iskoristi situaciju pred izbore i da popravi ono što nije uradio u prethodne četiri godine.

"Pohvalili smo odluku da se pomogne privredi i preduzetnicima, ali smo predložili da se sredstva uduplaju", naveo je Blagojević.

Samostalni odbornik u Skupštini opštine Pale Aco Stanišić rekao je da su mišljenja opozicije neshvatljiva jer se opština Pale, za razliku od mnogih drugih opština i gradova, ne zadužuje kako bi platila plate i finansirala javna preduzeća, već kako bi finansirala nove investicione projekte.

Na sjednici usvojeni su izvještaji o radu načelnika za prošlu godinu godinu i izvještaj o radu javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač opština Pale.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije