Turska delegacija obišla hamam Isa-bega Ishakovića

30.07.2013. 15:58 / Izvor: Agencija Anadolija
Turska delegacija obišla hamam Isa-bega Ishakovića
OTVORI GALERIJU

Završetak radova na restauraciji ovog iznimno važnog kulturno-historijskog objekta starog više od 500 godina, planirana je za kraj 2014. godine.

Delegacija Vakufske direkcije Republike Turske posjetila je danas hamam Isa-bega Ishakovića u Sarajevu čija restauracija je počela u martu ove godine, javlja agencija Anadolija.

Završetak radova na restauraciji ovog iznimno važnog kulturno-historijskog objekta starog više od 500 godina, planirana je za kraj 2014. godine.

Predsjednik Odjela za vanjske poslove pri Vakufskoj direkciji Republike Turske Davut Gazi Benli kazao je za agenciju Anadolija da je završetak radova na hamamu Isa-bega Ishakovića planiran za kraj 2014. godine.

"Mi smo došli u BiH kako bismo unaprijedili saradnju s Vakufskom direkcijom BiH, kako bismo porazgovarali o problemima, ukoliko ih ima i kako bismo ih riješili", kazao je Benli i dodao da su također došli kako bi sa firmama koje su angažirane na radovima obaviti određena mjerenja i izračune.

Firma "Erbu" dobila je rok od oko godinu i po, za završetak radova.

Prema sporazumu između Vakufske direkcije BiH i Vakufske direkcije Turske, restauraciju objekta finansira Vakufska direkcija Turske koja je za ovaj projekt predvidjela izdvojiti oko dva miliona i 600.000 KM.

Osnivač Sarajeva Isa-beg Ishaković je u toku tridesetogodišnje vladavine Sarajevom sagradio niz lijepih i važnih javnih objekata, kao što su prva džamija - Careva, pored nje i prvo javno gradsko kupatilo, zatim prvi most preko Miljacke te brojne konake, dućane i druge građevine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije