Turska delegacija u Tuzli: Planiranje trase autoceste Sarajevo – Beograd

08.02.2018. 08:05 / Izvor: Akta.ba
Turska delegacija u Tuzli: Planiranje trase autoceste Sarajevo – Beograd

Kako se na sastanku moglo čuti Turska želi što prije započeti realizaciju ovog projekta, zato su istovremeno iz Turske poslate dvije delegacije.

Izgradnja autoceste Sarajevo – Beograd bila je tema jučerašnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića, ministra trgovine, turizma i saobraćaja Mirsada Gluhića i direktora Direkcije regionalnih cesta TK Agana Delibajrića sa delegacijom turskih institucija koje će učestvovati u ovom projektu i predstavnicima Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH.

Tokom jučerašnjeg dana turska delegacija je obišla cijelu dionicu potencijalne trase od Žepča, preko Zavidovića, Banovića, Tuzle, Brčkog i Bijeljine, te se susrela sa predstavnicima lokalnih i kantonalnih nivoa vlasti. Cilj cjelokupne posjete delegacije Bosni i Hercegovini je prikupljanje podataka o svim detaljima Projekta kako bi se moglo pristupiti izradi studije izvodljivosti i definiranju modela finansiranja izgradnje ove putne komunikacije.

Kako se na sastanku moglo čuti Turska želi što prije započeti realizaciju ovog projekta, zato su istovremeno iz Turske poslate dvije delegacije. Jedna u Bosnu i Hercegovinu, koja ima zadatak obići trase puta koje se nalaze u našoj državi, a druga u Republiku Srbiju koja će obići dionice koje prolaze kroz Srbiju. U narednom periodu ti izvještaji će se objediniti kako bi se izradila cjelokupna trasa, a nakon toga i mogli odrediti mogući modeli finansiranja.

U izjavi za medije premijer Gutić je akcentirao da je izgradnja ovog autoputa preko Tuzlanskog kantona od strateškog značaja za naš kanton i najmnogoljudniju regiju u Bosni i Hercegovini.

"Ovo je optimalna trasa koja zadovoljava sve tehničke parametre. Realizacijom ovog autoputa ili brze ceste preko našeg kantona Tuzla i Tuzlanski kanton bi dobili prijeko potreban kvalitetan izlaz prema Europskoj uniji s jedne strane i kvalitetnu putnu vezu prema glavnom gradu Sarajevu", rekao je premijer Gutić dodajući da je za oba putna pravca, i prema Brčkom i prema Žepču, Kantonalna vlada već pripremila određena idejna rješenja i dio projektne dokumentacije, što bi sigurno i pojeftinilo određene pripremne radove.

Mehmet Tutas, zamjenik generalnog direktora direkcije cesta Republike Turske je tokom sastanka rekao da se trasa dionice Tuzla - Žepče koju su oni uradili u velikoj mjeri poklapa sa idejnim Rješenjem koje je prezentirala i Vlada Tuzlanskog kantona, ali da se radi i o tehnički najzahtjevnijoj dionici.

Ono što je veoma važno za Tuzlanski kanton, a o čemu je također bilo govora jeste i polazna točka za izgradnju autoputa.

"Smatramo da, prema svim parametrima, upravo Tuzla, odnosno petlja Šićki Brod, treba biti polazna točka odakle će se krenuti izgradnja puta prema Brčkom ili prema Žepču, ili, ono što bi  bilo i za nas najbolje istovremeno od Tuzle prema oba ova grada", rekao je premijer Gutić.

"Tuzlanski kanton ima međunarodni aerodrom kojeg bi ova autocesta povezala sa međunarodnom lukom u Brčkom, što bi sigurno dovelo i do značajnijeg povećanja saobraćaja na ovoj dionici. Istovremeno izgradnja ovog autoputa doprinijet će i većem stepenu sigurnosti učesnika u saobraćaju", rekao je ministar Gluhić.

Sve ono što je navedeno kao prednost pretočeno je i u Pismo podrške za izgradnju autoputa Sarajevo – Beograd preko Tuzlanskog kantona, a kojeg je premijer Gutić i zvanično uručio gospodinu Tutasu.

Osim premijera Gutića, ministra Gluhića i direktora Delibajrića, jučerašnjem sastanku je u ime Vlade TK prisustvovao i pomoćnik ministra za saobraćaj Nenad Lukanović, dok su uz zamjenika direktora Tutasa, delegaciju iz Turske činili Kenan Kayac, Ibrahim Kaza, M. Atilla Koker, Aydin Durukan i Zafer Sinoplu u ime Direkcije cesta Republike Turske, Recep Koske i Sedat Yildiz u ime Ambasade Republike Turske u BiH, te konsultanti Dr. A. Taner Hryper, Emre Tokmak i Mirza Čolić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije