Turska investira u poljoprivredni sektor Kalesije, novi pogoni i fabrike

09.03.2018. 10:33 / Izvor: Akta.ba
Turska investira u poljoprivredni sektor Kalesije, novi pogoni i fabrike

Projektna ideja je započeta na temelju dogovora predsjednika Izetbegovića i Erdogana u vezi sa povoljnim izvozom mesa iz Bosne i Hercegovine u Tursku

Općinski načelnik Sead Džafić sa saradnicima je u radnu posjetu primio federalnog ministra za raseljene osobe i izbjeglice Edina Ramića te Özgüra Güvena, zamjenika generalnog direktora Poljoprivredne kreditne zadruge Turske.

Tema razgovora bilo je ulaganje na područje općine Kalesija, odnosno otvaranje novih firmi i proizvodnih pogona. Načelnik Sead Džafić goste je upoznao sa industrijskim zonama gdje bi se mogli graditi proizvodni pogoni, istakavši da Kalesija ima pogodnosti što je blizu sa Srbijom, ali i sa Hrvatskom te povezanost željezničkom prugom. 

Nakon razgovora u kabinetu načelnik Sead Džafić je skupa sa ministrom Edinom Ramićem i zamjenikom generalnog direktora Poljoprivredne kreditne zadruge Turske Özgürom Güvenom obišao potencijalne lokacije gdje bi se mogla graditi klaonica, odnosno cjelokupna mesna industrija. 

"Sama ova projektna ideja je započeta na temelju dogovora predsjednika Izetbegovića i Erdogana u vezi sa povoljnim izvozom mesa iz Bosne i Hercegovine u Tursku. Još prošle godine smo pokrenuli inicijativu za povećanje kapaciteta sa turskim ministrom poljoprivrede i stočarstva Ešrefom Ahmetom Fakibabom. Prije koju sedmicu, razgovarali smo i na sastanku u Ankari, a izuzetno važna je podrška i Ambasade Turske u BiH. Ponosni smo na ovu saradnju, projekti se svake godine razvijaju i otklanjaju se uočeni nedostaci. Poseban nam je fokus da omogućimo uslužni tov povratničkoj populaciji, jer nemaju svi potreban početni stočni fond, a imaju radnu snagu i volju. Ukupno oko 1000 porodica u BiH će biti uključeno u projekat, riječ je o velikoj ekonomskoj investiciji“, kazao je ministar Ramić.

Općinski načelnik Sead Džafić je mišljenja da je ovo dobra stvar za Kalesiju te se nada da će što prije krenuti se u realizaciju ovoga o čemu se razgovaralo.

On je mišljenja da je ovo dobra stvar i za privrednike sa područja naše općine koji će imati mogućnost da od investitora dobiju hranu i tovna grla, a ista će moći nakon toga da predaju u mesnu industriju, nakon čega dobijaju novac, ali i novu mogućnost uzgoja krupne stoke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije