Turske investicije dolaze u BiH

30.04.2013. 09:12 / Izvor: SRNA
Turske investicije dolaze u BiH

Postignut je dogovor između kompanija Temsan i Energoinvest, koje će 15. maja potpisati ugovor, a razgovarano je i sa kompanijom Čengiz koja je izrazila želju za učešćem u izgradnji u projektu Blok 7 u TE Tuzla.

Delegacija BiH i predstavnici Turske razgovarali su jučer u Ankari o iznalaženju mogućnosti za investiranje Turske u energetski sektor u BiH, te uspostavljanju poslovne saradnje između turskih i kompanija iz BiH. Iz kabineta zamjenika ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermine Salkičević-Dizdarević, koja je predvodila delegaciju BiH, saopšteno je da se ona sastala sa ministrom energije i prirodnih resursa Turske Taner Jildizom i njegovim zamjenikom Hasanom Merdžanom u okviru učešća na poslovnom forumu "Ulaganja Turske i njenih privrednika u oblasti energetike, obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i rudarstva u BiH".

Postignut je dogovor između kompanija "Temsan" i "Energoinvest", koje će 15. maja potpisati ugovor, a razgovarano je i sa kompanijom "Čengiz" koja je izrazila želju za učešćem u izgradnji u projektu "Blok sedam". Geološki zavod Federacije BiH /FBiH/ i Institut za rudarstvo Turske usaglasili su tekst ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji što će doprinijeti da bude obnovljena laboratorija Zavoda, omogućena razmjena i edukacija stručnjaka, te zajednički nastupi na tenderima.

Turska strana je izrazila želju da nabavi laboratorije za Rudarsko-geološko-građevinski i Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Tuzli.  Merdžan će od 4. do 7. juna boraviti u Tuzli, gdje će sa premijerom Vlade FBiH Nerminom Nikšićem otvoriti Tuzlanski sajam, u okviru kojeg će biti održan Poslovni forum Turske i BiH. Jildiz je obećao značajne investicije u BiH u oblasti energetike i rudarstva.

Salkičević-Dizdarević je sa predstavnicima uprave korporacije "Turkiš petroleum" razgovarala o zajedničkim projektima i interesu ove kompanije da uđe na tržište BiH. Delegaciju BiH činili su predstavnici kompanija i institucija iz BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije