Tvornica kartona i ambalaže Cazin prelazi u vlasništvo Općine

11.08.2015. 08:23 / Izvor: Akta.ba
Tvornica kartona i ambalaže Cazin prelazi u vlasništvo Općine

U kabinetu načelnika općine Cazin jučer je potpisan Ugovor o obavezi prijenosa prava vlasništva nad imovinom nekadašnje Tvornice kartona i ambalaže koja će biti uključena u Poslovnu zonu "Slatinske bare".

U kabinetu načelnika općine Cazin jučer je potpisan Ugovor o obavezi prijenosa prava vlasništva nad imovinom nekadašnje Tvornice kartona i ambalaže koja će biti uključena u Poslovnu zonu "Slatinske bare" , a čiji osnovni cilj je stavljanje u funkciju privrednog razvoja općine Cazin.

Nakon 13 neuspješnih prodaja i godina propadanja, Općina Cazin preuzima preostale kapacitete nekadašnjeg Incela i stvara nove pretpostavke za razvoj. Ugovor su potpisali načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević i premijer Vlade USK Izudin Saračević, saopćeno je iz press službe Općine Cazin..

"Već dvije godine radimo na razvijanju ove ideje i ovo je značajan iskorak za stvaranje pretpostavki za dalji ekonomski razvoj naše općine u okviru Poslovne zone Slatinske bare gdje već egzistira 39 firmi. Sa realizacijom ove ideje mi ćemo doći u poziciju da imamo relevantne materijalne pretpostavke koje ćemo nuditi investitorima sa dobrim poslovnim idejama. Prije svega domaćim, a onda i ostalima. Naravno, značajno je da mi imamo obezbijeđena sredstva za realizaciju ovog projekta kroz izvršenu emisiju općinskih obveznica u vrijednosti od milion maraka koje će biti uložene u ovu Poslovnu zonu", kazao je načelnik Ogrešević.

On je dodao da je ovo prvi i najznačajniji korak koji je učinjen u pravcu realizacije ove ideje i da je od velikog značaja činjenica da su za ovaj projekat imali razumijevanja Vlada i Skupština Unsko- sanskog kantona.

Po riječima premijera Saračevića, Vlada će nastaviti s pružanjem podrške ovom značajnom projektu. "U svakom slučaju, ja čestitam načelniku i građanima općine Cazin na hrabrosti i odvažnosti da urade ovo i od njih se sada očekuje u smislu realizacije puni efekat. Mi ćemo to podržati u kapacitetu Vlade koliko bude neophodno ali sam ubijeđen da ćemo sa ovakvim potezom dati još jedan primjer nekim drugim sredinama kako se može urediti ovaj redoslijed poteza. Očekujem da će biti malo više odvažnosti, hrabrosti i kod drugih sredina i da će ovo biti jedna uspješna poslovna priča", naglasio je premijer.

U nizu pozitivnih iskoraka koji će uslijediti u okviru ovog projekta, prvi će obradovati radnike nekadašnjeg „Incela“ koji već godinama čekaju na isplatu svojih potraživanja i izmirenje brojnih obaveza. Takođe, uspostava Poslovne zone "Slatinske bare" s ovim se zaokružuje i efekti njenog poslovanja uslijediće vrlo brzo. Za općinu Cazin to je od velikog značaja s obzirom da je ekonomski i privredni razvoj u fokusu svih aktivnosti i djelovanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije