Investicije / PROJEKTI

U aprilu tender za most Ljubovija - Bratunac

05.03.2014. 15:21 / Izvor: SRNA

U aprilu će biti raspisan tender za izbor izvođača za izgradnju mosta Ljubovija - Bratunac, u okviru specijalnih i paralelnih veza između Srbije i Republike Srpske, izjavio je danas u Ljuboviji ministar za urbanizam i građevinarstvo Srbije Velimir Ilić.

Ilić je rekao da je za most urađen projekat, definisana lokacija,te u budžetu Srbije obezbijeđeno 60 odsto sredstava za njegovu izgradnju.

Prema njegovim riječima, izgradnja mosta omogućiće brži razvoj ovog dijela Podrinja sa obje strane Drine.

"Stari most između Bratunca i Ljubovije je neupotrebljiv. Izgradnjom ovog mosta, zaobilaznice oko Ljubovije i rekonstrukcijom puta do Valjeva i njegovim spajanjem sa koridorom 11 dobićemo najkraći put od Sarajeva do Beograda", istakao je Ilić.

On je precizirao da vrijednost ukupne investicije iznosi 11 miliona eura, da će izgradnju mosta i pristupnog puta sa ljubovijske strane finansirati Srbija, a pristupni put sa bratunačke strane, gdje će se nalaziti i carina, finansiraće Republika Srpska.

Ilić je rekao da će ovaj most spajati srpski narod sa obje strane zajedničke rijeke i da će na njemu biti jedna zajednička carina, kao i na prelazu Rača, čime će se ubrzati protok saobraćaja i smanjiti zadržavanje vozila.

Ministar za urbanizam i građevinarstvo Srbije danas je sa saradnicima i predstavnicima opština LJubovija i Bratunac posjetio lokaciju gdje će se graditi novi most i prisustvovao predstavljanju projekta novog mosta.

Most će biti dug 277 metara, njegova širina će biti 14 metara, imaće dvije saobraćajne trake i trotoare za pješake i bicikliste.

Ilić je naveo da se razmatra mogućnost da ovo bude prvi most na ovim prostorima koji će imati grijanje i da neće biti potrebno posipanje soli za njegovo održavanje u zimskom periodu.

Nastrešnica iznad mosta biće površine 2.000 metara kvadratnih, a most će biti savremen i uz njega će biti izgrađena carinarnica i svi neophodni sadržaji.

Planirano je da izgradnja mosta košta četiri miliona evra, pristupne saobraćajnice, takođe, četiri miliona evra, a objekti uz most oko tri miliona evra.

Ilić je izrazio nadu da će radovi na izgradnji mosta početi sredinom ove godine i da će za godinu dana biti završeni.

On je najavio da će uskoro na ovom području doći do realizacije i nekih turističkih projekata i izgradnje autentičnih podrinjskih kuća i drugih turističkih sadržaja uz put Bratunac - LJubovija - Pecka.

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović izjavio je da je ovo istorijski projekat za Bratunac i Ljuboviju i da su nakon nekoliko godina konačno završene sve pripreme i procedure za raspisivanje tendera.

"Stanovnici ovih opština, koje su decenijama bile izolovane od glavnih saobraćajnica, sa nestrpljenjem očekuju početak izgradnje mosta, jer sa njegovom izgradnjom sigurno će doći do bržeg razvoja ove dvije opštine, pošto će sa izgradnjom putnih komunikacija i dobrim saobraćajnicama doći i investitori, ulaganja i dodatno zapošljavanje", ocijenio je Mlađenović.

On je danas uručio Povelju opštine Bratunac ministru Iliću, koja mu je ranije dodijeljena za doprinos saradnji ove i opštine Čačak, kao i za njegovo zalaganje za izgradnju ovog mosta..

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije