Investicije / PROJEKTI

U avgustu izbor izvođača radova na dionici Počitelj - Bijača

24.07.2014. 13:05 / Izvor: nap.ba

Do kraja godine počet će izgradnja dionice Počitelj – Bijača na koridoru 5C, nakon što je Vijeće ministara BiH jučer prihvatilo Inicijativu finansiranja kreditnim sredstvima Evropske investicione banke u iznosu od 100 miliona eura s alokacijom na Federaciju BiH, rokom otplate kredita od 25 godina, uključujući šest godina grejs perioda i povoljnu EURIBOR kamatu, piše bh. novinska agencija Patria.

Dionica Počitelj - Bijača, duga je 21,2 km, a podijeljena je na tri poddionice: Kravice - Bijača,  Zvirovići - Kravice i Počitelj - Zvirovići. U okviru ove dionice je i veliki most kod Počitelja, dug kilometar, a visine 91 metar. Ensad Karić, direktor JP „Autoceste FBiH“ koje je i nosilac projekta kazao je da će izgradnja mosta na ovoj dionici biti najskuplji dio projekta.

"Od avgusta krećemo sa tenderskim procesom i izborom izvođača radova", kaže Karić.

Ukupni projektni troškovi su procijenjeni na 202 miliona eura, od čega je EIB kredit 100 miliona eura, a ranije zaključen kredit s EBRD-om 60 miliona eura. Iznos sredstava koji nedostaje za izgradnju i nadzor nad izgradnjom, kao i za eksproprijaciju i projektiranje osigurat ćе se iz vlastitih sredstava.

"Izgradnjom ove dionice direktno će biti povezani Mostar i Bijača, a očekuje se da bi cijeli projekt olakšao trgovinu, doprinio razvoju turizma, regionalne i državne ekonomije i dodatno poboljšao život u cijelom regionu", piše Patria.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije