Investicije / NEKRETNINE

U Banjoj Luci potpisan Ugovor za izgradnju prvog centra za radioterapiju u RS: Investicija vrijedna 25 mil KM

27.11.2008. 09:45 / Izvor: Nezavisne novine

Ugovor za izgradnju prvog centra za radioterapiju u RS potpisan je 26.11.2008. godine u Banjaluci, a njegova početna vrijednost je oko 25 miliona KM.

Ugovor po principu stranog privatnog ulaganja potpisali su Ranko Škrbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Joseph Priel, predsjednik kompanije "Euromedic International", Goran Kljajčin, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS, i Mirko Stanetić, direktor Kliničkog cenra Banja Luka.

Škrbić je kazao da će centar za radioterapiju biti izgrađen na lokaciji Kliničkog centra Banja Luka i da bi izgradnja trebalo da počne na proljeće naredne godine.

"Površina ovog objekta će iznositi oko 4.500 metara kvadratnih i biće opremljen najsavremenijom medicinskom opremom renomiranog američkog proizvođača "Varian"", kazao je Škrbić.

On je kazao da veliki broj pacijenata, kada je u pitanju radioterapija, mora da se šalje u Srbiju za šta se godišnje izdvaja više od pet miliona maraka.

Priel je kazao je da je ova kompanija već ulagala u RS i da je spremna da i u narednom periodu započne projekat ulaganja u novu opremu kada je u pitanju najnovija tehnologija utvrđivanju raka.

Milorad Dodik, premijer RS, kazao je da je ovaj ugovor za RS veoma važan i atraktivan.

"Kompanija "Euromedic" će izgraditi zgradu i nabaviti opremu i u narednih 15 godina koristiti taj objekat u komercijalne svrhe, a nakon toga će sa Vladom RS dogovoriti buduće aranžmane oko toga", naveo je Dodik.

Centar će imati vlastitu dijagnostičku opremu, CT aparat/stimulator, ultrazvučni dopler aparat, digitalni rendgen i očekuje se da će biti završen za godinu dana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije