U Bileći planirana izgradnja fotonaponske elektrane vrijedne 70 miliona KM

Investicije / PROJEKTI

U Bileći planirana izgradnja fotonaponske elektrane vrijedne 70 miliona KM

16.03.2020. 12:13 / Izvor: Akta.ba

Na području Bileće je planirana izgradnja fotonaposke elektrane procjenjene instalisane snage 60 MW i procijenjene godišnje proizvodnje 84 GWh, saznaje poslovni portal Akta.ba.

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske objavilo je javni poziv za podnošenje ponuda za dodjelu koncesije za izgradnju solarne elektrane sa fotonaponskim ćelijama.

Solara elektrana gradiće se u neposrednoj blizini naselja Skrobotno, sa desne strane regionalnog puta Trebinje -Bileća, prema Bilećkom jezeru, na lokaciji koja je udaljena oko 1 kilometar od regionalnog puta.

Planirano je da se na površini od oko 133 hektara zemljišta postave solarni moduli, inverteri, mjerni uređaji i druga potrebna oprema. Površina predviđena za izgradnju solame elektrane obuhvata, djelimično ili potpuno, 27 parcela u K.O. Zarječje, a parcele su u vlasništvu Republike, opštine Bileća i privatnom vlasništvu.

Prema raspoloživim podacima i preliminarnoj analizi potencijala sunčeve energije na predmetnom području, prosječna godišnja energija koja se generiše na lm2 horizontalne površine iznosi oko 1520 kWh.

Solara elektrana biće priključena na postojeću elektroprenosnu mrežu izgradnjom priključnog dalekovoda, proizvedena električna energija prodavat će se na tržištu.

Procijenjena vrijednost investicije iznosi 70.000.000,00 KM.

Ponuđač je dužan da izradi i uz ponudu dostavi Studiju opravdanosti dodjele koncesije, sa elementima procjene zaštite životne sredine koja će biti izrađena u skladu sa važećim propisima.

Koncesija se dodjeljuje na period do 50 godina, računajući od dana zaključenja Ugovora o koncesiji.

Rok za dostavljanje ponuda je 30 dana od dana objavljivanja javnog poziva u "Službenom glasniku Republike Srpske".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije