U Bosanskoj Krupi počela izgradnja MERKUR TC koji će zadovoljiti sve potrebe savremenog kupca: Investicija od 10 mil KM

17.11.2008. 09:38 / Izvor: eKapija.ba
U Bosanskoj Krupi počela izgradnja MERKUR TC koji će zadovoljiti sve potrebe savremenog kupca: Investicija od 10 mil KM

U Bosanskoj Krupi počela je gradnja Merkurovog tržnog centra od 5000 m². Nalazi se u samom centru grada, preko puta željezničke stanice. Sastoji se od prizemlja i suterena. U prizemlju će se nalaziti moderan hipermarket, koji će se prostirati na čak 1800 m².

(Danijela Bićanić)

U razgovoru za eKapija.ba, Danijela Bićanić, PR Manager Grupacije MIMS, kaže da im je želja bila da njime svojim posjetiteljima pruže veliki izbor asortimana, ugodan i lijep prostor, da im kupovina ne bude nešto što moraju obaviti, već lijepo provedeno vrijeme. Dakle zadovoljiti ćemo sve potrebe suvremenog kupca.

Osim hipermarketa TC sadržavati će i prateće ugostiteljske objekte, butike i veliki natkriveni parking.

Investitor ovog projekta je MIMS d.o.o Sarajevo, dok je MIMS Inženjering kompanija koja ispred grupacije vodi projekte izgradnje svih objekata, pa tako i Merkurovog TC u Bosanskoj Krupi.

Ukupna vrijednost investicije, zajedno s opremom je oko 10 miliona KM.

Što se tiče dijela prethodne tehničke i analitičke dokumentacije, prema njenim riječima, još početka izgradnje izvršena je studija opravdanosti, napravljena su idejna rješenja, dobivena urbanistička i građevinska dozvola i taj dio posla je obavila firma MIMS Inženjering.

Također, dodaje ona, prije početka radova MIMS je od općinskih vlasti dobio sve potrebne dozvole i suglasnost za izgradnju objekta.

Na pitanje kojom dinamikom teku radovi na objektu, te u kojoj se fazi sada nalazi, naša sagovornica kaže: "Trenutno se izvode grubi građavinski radovi na koti +/- 000, što znači da je završen suteren, te je započela gradnja AB ploče iznad istoga".

Planirani rok završetka radova i puštanja objekta u funkciju je kraj aprila, početak maja 2009. godine.

Kada su u pitanju izvođači, podizvođači i isporučioci opreme za izgradnju objekta, Bićanić kaže: "Za izvođača radova je odabrana kompanija UNASA sa svojim podizvođačima, čije je sjedište u Bosanskoj Krupi. Kod odabira nam je važno da se svi radovi na objektu izvedu kvalitetno, stručno i na vrijeme, a sve u skladu po pravilima struke. Kad god je moguće trudimo se odabrati lokalnog izvođača, između ostalog na taj način pomažemo razvoj lokalne zajednice u kojoj smo prisutni, a to nam je od goleme važnosti", istaknula je ona.

(Budući izgled MERKUR TC u Bosanskoj Krupi)

Inače, osim izgradnje TC Merkur u Bosanskoj Krupi, Grupacija MIMS trenutno radi i na izgradnji TC u Fojnici, Livnu, Vogošći, Bosanskom Petrovcu... kao i neke druge objekte za proizvodne kompanije unutar Grupacije.

No, osim izgradnje novih poslovnih objekata, kompanija radi na još nekim zanimljivim i važnim projektima.

"Nove investicije u vidu izgradnje i proširenja iziskuju nova uposlenja, tako da naš odjel za ljudske resurse ima jako puno posla po ovom pitanju, koje osim upošljavanja novih kadrova vodi brigu i o njihovoj daljnjoj edukaciji. S druge strane prisutna je i potreba za konsolidacijom financijskih i materijalnih podataka, što rješavamo uvođenjem Oracle e-Business Suite, čija implementacija ide brže nego je uobičajno. Izgradnja visoko-regalnog skladišta kapaciteta od 12 000 paletnih mjesta je u završetku. Golema prednost ovakvog sustava je u njegovoj sofisticiranosti, gdje je cjelokupno poslovanje skladišta kompjuterizirano“, istaknula je Danijela Bićanić za eKapija.ba.

Trenutno MIMS Grupacija upošljava preko 5 000 ljudi, što samo po sebi govori o obimu posla, mogućnostima i odgvornosti.

Na kraju smo je upitali i da li su se bilo kog trenutka pokajali što su ušli u realizaciju ovog projekta.

"Nismo, izgradnja Merkurovog TC u Bosanskoj Krupi, je samo dio našeg poslovnog plana u kojem ćemo Merkur približiti što većem broju građana. Prije ulaska u sve ove projekte napravili smo studiju opravdanosti, nakon koje smo krenuli u njihovu realizaciju", kazala je Bićanić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije