Investicije / PROJEKTI

U Bosanskoj Krupi počinje uređenje poslovne zone "Vatreni mlin"

13.04.2018. 08:16 / Izvor: Akta.ba

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i direktor firme "Prijedorputevi" Radenko Crnogorac potpisali su danas ugovor o izvođenju radova na uklanjanju objekata u obuhvatu Regulacionog plana "Vatreni mlin" vrijedan 101.790,00 KM. Radovi počinju za dvije sedmice, trajat će 60 kalendarskih dana, a po njihovom okončanju pristupa se uređenju komunalne infrastrukture.

Potpisivanje ugovora za rušenje i uklanjanje starih objekata u Poslovnoj zoni "Vatreni mlin" još je jedan korak do novih parcela, dovoljno velikih i kompaktnih, koje će biti spremne primiti potencijalne investitore. Do sada je prostor djelimično očišćen, a u toku je izrada tehničke dokumentacije za internu infrastrukturu i regulacionog plana.

"Danas smo potpisali ugovor i pristupamo radovima na Poslovnoj zoni 'Vatreni mlin', odnosi se na rušenje i uklanjanje starih, dotrajalih objekata. Vrijednost ugovora je nešto više od 100 hiljada KM. U budžetu za 2018. godinu mi smo za ovu zonu planirali 200 hiljada, pola su sredstva Općine Bosanska Krupa, a pola su obećana sredstva Vlade USK. Naša namjera je da u ovoj godini izvršimo uklanjanje pomenutih objekata i idemo na uređenje komunalne infrastrukture, a to su pristupni putevi, interne saobraćajnice, kanalizacija oborinska fekalna, struja, voda, dakle sve ono što je potrebno da bi investitor mogao doći na to područje“, kaže prilikom potpisivanja načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Poslovna zona "Vatreni mlin" formirana je odlukom Općinskog vijeća i druga je takve vrste u Bosanskoj Krupi. Formiranje nove poslovne zone inicirao je općinski načelnik Armin Halitović, jer interes investitora, kako je kazao, prevazilazi prostor postojeće zone "Pilana".

Nekoliko investitora već je zatražilo nove parcele za gradnju, ali je prostor u Poslovnoj zoni "Pilana" gotovo popunjen. Stoga će se novim investitorima, pod istim uslovima, ponuditi prostor u području nekadašnjeg "Vatrenog mlina". Nova poslovna zona obuhvatit će i već postojeće proizvodne pogone u krugu nekadašnjeg poduzeća RMK iz Zenice. Poslovna zona "Vatreni mlin" ima oko 9 hektara, od čega je trećina slobodna površina koja će biti ponuđena investitorima.

U ovoj zoni, baš kao i u Poslovnoj zoni "Pilana" svi ulagači će u prve tri godine u 100 postotonom iznosu biti oslobođeni komunalnih dažbina, slijedeće tri godine će biti oslobođeni 50 posto. Potom će tri godine plaćati minimalnu komunalnu naknadu u zavisnosti od proizvodne djelatnosti i broja radno angažiranih građana bosanskokrupske općine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije