Investicije / PROJEKTI

U Brezi u planu izgradnja poslovne zone i tržnog centra

Bez obzira na brojne poteškoće, načelnik Općine Breza prethodnu godinu ocijenjuje pozitivnom.

20.12.2017. 10:45 / Izvor: Naša riječ

"Bez obzira na brojne poteškoće, prethodnu godinu ocijenio bih pozitivnom. Općina Breza prva je jedinica lokalne samouprave koju su 2017. godine, u punom sastavu, poslije Lokalnih izbora posjetili članovi Vlade ZDK. U ovoj godini počela je izrada Općinske razvojne strategije", kazao je Munib Zaimović, načelnik Općine Breza.

Vijećnici su izglasali promjene i dopune Prostornog plana te se trenutno nalazi u proceduri u Kantonalnoj skupštini. Ističe i da su radili veliki broj regulacionih planova koji će predstavljati osnovu za prodaju resursa i dolazak investitora. Usvojena je i Odluka o izradi Programa kapitalnih investicija Općine Breza, koji će poboljšati standarde u sferi upravljanja javnim dobrima općine. Također, općina je uspjela napraviti konsolidaciju budžeta, smanjiti deficit i vratiti određena dugovanja, a doveli su i do finalne faze nekoliko izuzetno važnih projekata komunalne infrastrukture.

"Nadam se da će iduća godina biti uspješnija, prvenstveno kada je u pitanju realizacija projekata. Očekujem, da nas kantonalna i federalna ministarstva podrže u nastojanjima da razvijamo lokalnu zajednicu, u čemu ću, vjerujem, biti podržan od strane OV. Nadam se da će u 2018. godini još ojačati izuzetno dobru saradnju koju imam s načelnicima Zdravkom Maroševićem i Akifom Fazlićem, kao i načelnicom Amrom Babić", naglašava Zaimović.

Dodaje i im je u planu gradnja tržnog centra te poslovne zone Potkraj, Analiziranje projekata vodovoda za sela Trtorići i Opreč, koji je skoro završen, a ostaju još naselje Sutješčica, gdje je klizište i rekonstrukcija vodovoda u selu Koritnik.

"Nadam se da će Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija podizati Inicijativu za prekategorizaciju lokalne ceste Visoko-Gračanica-Prhinje-Breza u Regionalnu cestu drugog reda i Inicijativu za zadržavanje postojeće kategorije magistralne ceste drugog reda M214 Ribnica-Podkamensko-Vareš-Breza-Podlugovi", zaključio je načelnik Breze.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije