U Brezi u planu izgradnja poslovne zone i tržnog centra

20.12.2017. 10:45 / Izvor: Naša riječ
U Brezi u planu izgradnja poslovne zone i tržnog centra

Bez obzira na brojne poteškoće, načelnik Općine Breza prethodnu godinu ocijenjuje pozitivnom.

"Bez obzira na brojne poteškoće, prethodnu godinu ocijenio bih pozitivnom. Općina Breza prva je jedinica lokalne samouprave koju su 2017. godine, u punom sastavu, poslije Lokalnih izbora posjetili članovi Vlade ZDK. U ovoj godini počela je izrada Općinske razvojne strategije", kazao je Munib Zaimović, načelnik Općine Breza.

Vijećnici su izglasali promjene i dopune Prostornog plana te se trenutno nalazi u proceduri u Kantonalnoj skupštini. Ističe i da su radili veliki broj regulacionih planova koji će predstavljati osnovu za prodaju resursa i dolazak investitora. Usvojena je i Odluka o izradi Programa kapitalnih investicija Općine Breza, koji će poboljšati standarde u sferi upravljanja javnim dobrima općine. Također, općina je uspjela napraviti konsolidaciju budžeta, smanjiti deficit i vratiti određena dugovanja, a doveli su i do finalne faze nekoliko izuzetno važnih projekata komunalne infrastrukture.

"Nadam se da će iduća godina biti uspješnija, prvenstveno kada je u pitanju realizacija projekata. Očekujem, da nas kantonalna i federalna ministarstva podrže u nastojanjima da razvijamo lokalnu zajednicu, u čemu ću, vjerujem, biti podržan od strane OV. Nadam se da će u 2018. godini još ojačati izuzetno dobru saradnju koju imam s načelnicima Zdravkom Maroševićem i Akifom Fazlićem, kao i načelnicom Amrom Babić", naglašava Zaimović.

Dodaje i im je u planu gradnja tržnog centra te poslovne zone Potkraj, Analiziranje projekata vodovoda za sela Trtorići i Opreč, koji je skoro završen, a ostaju još naselje Sutješčica, gdje je klizište i rekonstrukcija vodovoda u selu Koritnik.

"Nadam se da će Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija podizati Inicijativu za prekategorizaciju lokalne ceste Visoko-Gračanica-Prhinje-Breza u Regionalnu cestu drugog reda i Inicijativu za zadržavanje postojeće kategorije magistralne ceste drugog reda M214 Ribnica-Podkamensko-Vareš-Breza-Podlugovi", zaključio je načelnik Breze.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije