Investicije / PROJEKTI

U Brezi u toku implementacija projekta izrade zelenih logističkih šema za upravljanje otpadom

25.07.2021. 09:26 / Izvor: Akta.ba

U okviru implementacije Projekta izrade zelenih logističkih šema za upravljanje otpadom sa studijom izvodljivosti za okolinski prihvatljivo prikupljanje i transport komunalnog otpada, predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) na sastanku održanom protekle sedmice razgovarali su sa predstavnicima općine Breza i Javnog preduzeća "Komunalno".

Općina Breza je jedna od četiri odabrane jedinice lokalne samouprave u FBiH, za učešće u navedenom projektu.

Cilj sastanka je bio zvanično predstavljanje projektnog tima koji je angažovao UNDP, kao i prezentiranje plana rada i aktivnosti koje će se implementirati u narednom periodu.

Doprinos pripreme zelenih logističkih šema za upravljanje otpadom sa studijom izvodljivosti za okolišno prihvatljivo prikupljanje i transport komunalnog otpada za jedinice lokalne samouprave u FBiH se ogleda u:  

- Konzistentnoj implementaciji i ispunjavanju ciljeva općinskih i/ili kantonalnih planova upravljanja otpadom, ali i ciljeva Federalnog plana upravljanja otpadom;  

- Uspostavljanju okvira za održivo postupanje sa otpadom kroz održivo upravljanje proizvedenim otpadom što podrazumijeva i smanjenje pripadajućih emisija gasova sa efektom staklenika;  

- Otvaranju mogućnosti za povećanje broja domaćinstava obuhvaćenih organizovanim sakupljanjem otpada;  

- Otvaranju mogućnosti za odvojeno sakupljanje otpada i reciklažu;  

- Otvaranju mogućnosti za poboljšanje infrastrukture za upravljanje komunalnim otpadom;  

- Identificiranje „crnih tačaka“ u sistemu i stvaranje preduvjeta za njihovo uklanjanje.


Aktivnost pripreme zelenih logističkih šema za upravljanje otpadom sa studijom izvodljivosti za okolišno prihvatljivo prikupljanje i transport komunalnog otpada za odabrane jedinice lokalne samouprave u FBiH će se realizovati zajedničkim finansiranjem Fonda za zaštitu okoliša FBiH i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (kroz UrbanLED projekt) i odabranih općina/gradova.

U okviru implementacije Projekta potpisan je i Sporazum o finansiranju između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija i Općine Breza.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije