Investicije / PROJEKTI

U Čapljini će na ljeto biti završen projekt vrijedan više od 5 milijuna KM

17.02.2021. 12:47 / Izvor: Večernji List

U sljedećih nekoliko mjeseci u Čapljini će biti završen projekt vrijedan 5,239.652,32 KM.

Riječ je o jednom od najvećih infrastrukturnih poljoprivrednih projekata na području Čapljine, a koji se realizira u suradnji sa Svjetskom bankom i Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Do ljeta trebamo završiti projekt Višićka kazeta. Ostalo nam je otprilike tri mjeseca radova, kazao je nedavno gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić. Naglasio je kako se radi o iznimno važnom projektu za poljoprivrednike.

Završetkom projekta Višićka kazeta na jednoj ogromnoj kvalitetnoj površini dobit ćemo mogućnost da se na intenzivan način bavimo poljoprivrednom proizvodnjom, istaknuo je čapljinski gradonačelnik važnost ovog višemilijunskog projekta na čijoj su realizaciji lokalne vlasti radile dulje vrijeme, piše Večernji list.

Naime, Grad Čapljina zajedno sa Svjetskom bankom nekoliko je godina radio na ovom projektu jer je trebalo izlobirati da isti bude dio programa Svjetske banke. Odluka o pristupanju realizaciji projekta navodnjavanja i odvodnje područja Višićka kazeta na lokalnoj razini usvojena je krajem 2018. godine. Početkom prošle godine intenzivirali su se radovi na postavljanju glavnih vodovodnih cijevi u Višićima i okolnim naseljima.

Sam projekt podrazumijeva izgradnju vodoopskrbnoga sustava, odnosno sustava navodnjavanja i sustava za odvodnju na području Višićke kazete.

U sklopu projekta Višićka kazeta, navodnjavanjem i odvodnjom obuhvatit će se područje od oko 1.250 hektara plodnog zemljišta na kojem, za ovdašnje prilike, posluju dva velika gospodarska subjekta – tvrtka Agroherc, proizvođač voća, grožđa i sadnog materijala, koja gospodari s 210 hektara, te farma Vita-Vi koja gospodari s oko 390 hektara, ostalo, nešto više od polovine ukupne površine, pripada individualnim vlasnicima, objasnili su ranije iz Gradske uprave Čapljine.

Dodaju kako se na ovaj način visokokvalitetno poljoprivredno zemljište, koje se nalazi u ovom dijelu Čapljine, odnosno na području Mjesne zajednice Višići, Čeljevo i Gnjilišta, dodatno oplemenjuje na način da će svaki zainteresirani poljoprivredni proizvođač dobiti prigodu da u ljetnim mjesecima može navodnjavati svoje poljoprivredne proizvode.

Istodobno, u zimskom razdoblju, kada su velike oborine, novi sustav za odvodnju spriječit će plavljenje zemljišta, što se znalo događati u ranijem razdoblju.

Inače, sam projekt Višićka kazeta odvija se kroz dvije komponente, prva komponenta je čišćenje kanala i cjelokupnog odvodnoga sustava. Druga komponenta ovoga veoma važnoga projekta na čapljinskome području podrazumijeva radove na sustavu navodnjavanja.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije