U Cazinu počeli radovi na regulaciji i čišćenju vodotoka mutnice

17.09.2015. 12:29 / Izvor: Fena
U Cazinu počeli radovi na regulaciji i čišćenju vodotoka mutnice

Radi se o dva projekta koji će biti realizirani uz podršku Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Unsko-sanskog kantona, te Oružanih snaga BiH.

U Cazinu su počeli radovi na regulaciji i čišćenju vodotoka Mutnice u dužini od pet kilometara. Radi se o dva projekta koji će biti realizirani uz podršku Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Unsko-sanskog kantona, te Oružanih snaga BiH.

Ukupno će biti uloženo oko 400 hiljada maraka.

Odmah nakon prošlogodišnjih velikih poplava u općini Cazin urađena je analiza kritičnih tačaka na vodotoku Mutnice, a ubrzo je počela i realizacija prvih projekata usmjerenih ka preveniranju rizika od poplava i smanjenja štetnog djelovanja voda.

Počela je i realizacija nova dva, jer, kako ističe načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević,“prevencija i kvalitetna priprema za obilnije padavine čine regulaciju i čišćenje vodotoka Mutnice strateškim pitanjem“.

Radovi se izvode na dužini od oko 5 kilometara, uklanjaju se šiblje, naplavine, stabla koja su pala ili rastu u koritu.

Uz općinu Cazin realizaciju projekata podržali su Kantonalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te Oružane snage BiH.

"Radimo na dužini od pet kilometara vodotoka Mutnice gdje u jednom dijelu sredstvima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede radimo 2,5 kilometra dok drugi dio od 3,5 kilometra radimo u saradnji s Oružanim snagama BiH. Tehnički je to cjeloviti projekt, ali u dvije faze zbog finansiranja i izvođenja", izjavio je koordinator projekata Ibrahim Mujakić.

Ukoliko vremenski uvjeti dozvole, radovi bi trebali biti završeni za 60 dana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije