U decembru tender za izradu glavnog projekta dionice ulaza u tunel Hranjen

Investicije / PROJEKTI

U decembru tender za izradu glavnog projekta dionice ulaza u tunel Hranjen

11.10.2019. 07:42 / Izvor: Akta.ba

Predstavnici JP Autoceste FBiH, kompanija iz Industrijske zone „Pobjeda“ i Gradske uprave, jučer su u Goraždu održali sastanak tokom kojeg je razgovarano o mogućnostima izmještanja dijela trase buduće brze ceste Goražde – Sarajevo, koja po idejnom projektu, dijelom prolazi i kroz industrijsku zonu "Pobjeda“.

Kako je naglašeno, tender za izradu glavnog projekta, za dionicu od ulaza u tunel Hranjen iz pravca Goražda do industrijske zone "Pobjeda" i dalje prema gradu, bit će objavljen do 1. decembra, do kada su moguće korekcije idejnog riješenja.

"Taj prostor je vrlo ograničen, a znamo da brza cesta ima neke svoje gabarite i širinu, što zahtjeva malo veći prostor. Odatle i potreba da analiziramo to sa privrednim subjektima koji tu djeluju, koji su to njihovi objekti od posebnog značaja, jer će vrlo vjerovatno u nekim dijelovima trebati ući u krug 'Pobjede', dužinom. Naravno želimo da se sačuvaju svi vitalni objekti tih privrednih subjekata", kazao je šef Službe za građenje JP Autoceste FBiH  Amir Šikalo.

Dodao je da će glavni projekt biti urađen i za tunel Obarak u dužini 1.700 metara, sa kojim će se izbjeći da brza cesta ulazi u sami centar grada.

"Da bi se to izbjeglo, prije ulaza u grad brza cesta će biti okrenuta na lijevu stranu, proći kroz brijeg,i na granici entiteta će biti velika raskrsnica na kojoj će se ona povezati sa  magistralnim putem M20 i južnom obilaznicom Goražda. Mi shvatamo važnost privrednih kapaciteta za ovaj dio BiH koje ne želimo da ugrozimo", pojasnio je Šikalo.

Tokom današnjeg sastanka izražen je optimizam da će se problem rješiti na obostrano zadovoljstvo.

"Pozvali smo predstavnike JP Autoceste FBiH da prezentuju to idejno riješenje kako bi sa predstavnicima privrednih subjekata uvidjeli koji bi to objekti mogli biti ugroženi i šta se to može i mora izbjeći. Do sada smo s njihove strane imali razumijevanja i vjerujem da će tako biti i ovoga puta“, kazao je gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

Konačno usaglašavanje trase na potezu industrijske zone "Pobjeda“ očekuje se uskoro.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije