U deponiju Dubrave u Kreševu uloženo 210.500 KM

12.12.2020. 09:35 / Izvor: Akta.ba
U deponiju Dubrave u Kreševu uloženo 210.500 KM

Problem komunalnog otpada u Bosni i Hercegovini je jedan od najvećih, i u mnogočemu negativno utječe na život stanovništva ali i na opću sliku društva.

Problem komunalnog otpada u Bosni i Hercegovini je jedan od najvećih, i u mnogočemu negativno utječe na život stanovništva ali i na opću sliku društva.

Dovodom električne energije do deponije Dubrave, Kreševo dobija kvalitetnu i tehnički opremljenu deponiju za odlaganje i upravljanje komunalnim otpadom. A to je rezultat rada i ulaganja posljednjih pet godina u kojim se kontinuirano radilo na tome da se sačuva priroda i sustavno uredi odvoz, uklanjanje i odlaganje otpada, navode iz Općine Kreševo.

Osim deponije Dubrave do koje je dovedena i uređena vodovodna mreža, postavljena žičana ograda sa ulaznom kapijom, postavljen kontejner koji služi za portirnicu i ostavu, dovedena električna energija, i gdje se uskoro postavlja i video nadzor, na cijelom prostoru općine Kreševo su instalirani zeleni otoci, gdje je svim stanovnicima olakšano odlaganje otpada.

Za deponiju Dubrave je urađena projektna dokumentacija po kojoj su se do sada i izveli svi navedeni radovi, a konačni cilj ovog projekta je uvođenje novih tehničko-tehnoloških rješenja i uspostavljanja cjelovitog sustava gospodarenja otpadom.

Također, u procesu je i saniranje svih divljih deponija gdje je se do sada očistila deponija na Bukvi, Zvizdu, Crnićkom Kameniku i na lokalitetu Ljubilo.

Cijena izvedenih radova za dovod električne energije iznosi 210.500,00 KM. Projekat su financirali: Elektroprivreda HZHB, Općina Kreševo i Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije