U Doboju realizacija projekata obnove infrastrukture nakon poplava

08.02.2016. 11:02 / Izvor: Fena
U Doboju realizacija projekata obnove infrastrukture nakon poplava

Završetak projekta u ovim općinama zvanično će biti obilježen posjetom USAID-a i CRS-a, čiji će predstavnici, zajedno s gradonačelnikom Doboja, te načelnicom Općine Doboj Jug, posjetiti obnovljenu infrastrukturu.

Direktor misije USAID-a u BiH Peter Duffy posjetit će sutra grad Doboj i općinu Doboj Jug, gdje je u proteklih godinu i po proveden projekt "Obnovom infrastrukture do ekonomskog jačanja zajednica" (CESTA) koji je finansirao USAID, a implementirao Catholic Relief Services BiH (CRS).

Završetak projekta u ovim općinama zvanično će biti obilježen ovom posjetom USAID-a i CRS-a, čiji će predstavnici, zajedno s gradonačelnikom Doboja, te načelnicom Općine Doboj Jug, posjetiti obnovljenu infrastrukturu, saopćeno je iz USAID-a.

U Doboju je u okviru ovog projekta provedeno 11 projekata obnove infrastrukture, pet projekata samopomoći u koje je bila uključena lokalna zajednica, te je 50 porodica dobilo pomoć za obnovu poljoprivredne proizvodnje neposredno nakon poplava.

Ukupna vrijednost projekata infrastrukture iznosila je više od 2,1 milion KM, od čega je doprinos Grada Doboja i CRS-a oko 30 posto.

U susjednoj općini Doboj-Jug projektom CESTA je obnovljena pumpna stanica i zaštićeno izvorište Havdine, saniran je most Ševarlije, rekonstruisana Stara Cesta, te kanali za odvodnju zaobalnih voda u Matuzićima. Pored toga, mještani općine su se uključili u tri projekta samopomoći u kojima su uglavnom obnovljeni lokalni odvodni sistemi, a pomoć u poljoprivredi dobilo je neposredno nakon poplava i pedeset porodica u ovoj općini.

Ukupna vrijednost projekata infrastrukture iznosila je više od 1,3 miliona KM, od čega je doprinos Općine i CRS-a više od 30 posto.

CESTA je USAID-ov projekt započet u julu 2014. godine, u vrijednosti od 5,72 miliona dolara s ciljem pomoći domaćinstvima pogođenima poplavama u Maglaju, Doboju, Doboju Jugu, Šamcu i Domaljevcu-Šamcu da ponovo izgrade svoje živote i zajednice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije