U Doboju stečaj preživjele samo dvije firme

05.08.2013. 08:02 / Izvor: Nezavisne novine
U Doboju stečaj preživjele samo dvije firme

Od nekadašnjih dvadesetak privrednih giganata u dobojskoj regiji, koji su zapošljavali hiljade radnika, stečaj su "preživjele" samo dvije firme - Modex i Bosnaexpres, upozorili su u Sindikatu regije Doboj.

Od nekadašnjih dvadesetak privrednih giganata u dobojskoj regiji, koji su zapošljavali hiljade radnika, stečaj su "preživjele" samo dvije firme - "Modex" i "Bosnaexpres", upozorili su u Sindikatu regije Doboj.

Milenko Stanojević, predsjednik tog sindikata, kazao je da ponovo postoje problemi u Tvornici niskonaponske opreme, koja je pred stečajem, dok im se iz fabrike "Trudbenik" dnevno javljaju radnici zbog kršenja prava.

Nekadašnji tekstilni gigant "Modex" sada posluje pod novim imenom "Premier", i robu proizvodi za inostrano tržište, dok je "Bosnaexpres" zadržao i staro ime i istu djelatnost, saobraćajno-transportnu i turističku.

"Privreda nam srlja u sve veću provaliju", smatra Murvet Bajraktarević, privrednik i odbornik Liste za Doboj, dodajući da je najveći problem što gradska uprava ne preduzima ništa da bi se situacija popravila.

On je upozorio da u prethodne dvije godine nijedna marka nije uložena u podsticaj za zapošljavanje u privredi, smatrajući da bi se izdvajanjem tri miliona KM moglo zaposliti hiljadu radnika.

"Privrednicima treba omogućiti da bez marke troška otvore firmu i da se dvije godine oslobode od plaćanja svih obaveza. To će imati efekta, ljudi će se javljati da otvore firme u Doboju, to je jedini način da ovdje nešto uradimo", kazao je Bajraktarević.

Sretko Đurković, privrednik i odbornik NDP-a, kaže da u Doboju nije stvoren ambijent koji bi privukao privrednike.

"Mi smo odgovorni za to, jer je i ono malo privrednika koji su dobro poslovali otišlo iz grada. Otišao je "Stork" sa 200 radnika. To je takva ludost, neviđena, možda ćemo sutra tog krivca nagraditi kao zaslužnog građanina", naveo je Đurković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije