U Donjem Vakufu italijanski "Olip" počinje proizvoditi obuću

19.02.2018. 13:31 / Izvor: Akta.ba
U Donjem Vakufu italijanski 'Olip' počinje proizvoditi obuću

Olip već radi na uređenju prostora, tako da će početkom marta u funkciji biti prvi dio proizvodnih kapaciteta.

Općina Donji Vakuf zahvaljujući općinskoj administraciji koja na sve zahtjeve investitora trudi se odgovoriti u što kraćem roku, pa čak i unutar 24 sata, kada to dozvoljavaju zakonski propisi zadnjih godina postala je meta domaćih i stranih investitora. Poznata italijanska firma "Olip" ovdje će na 4.000 m2 ubrzo otvariti pogon za proizvodnju obuće. Ovu informaciju je za poslovni portal Akta.ba potvrdio i načelnik Općine, Huso Sušić.

Navodi kako se u saradnji sa Službom za zapošljavanje vrši obuka potrebnog kadra, koju je do sada prošlo oko 40 kandidata, a ubrzo počinje obuka i za novih 30 kandidata.

"Olip već radi na uređenju prostora, tako da će početkom marta u funkciji biti prvi dio proizvodnih kapaciteta, gdje će svoje mjesto naći 150 radnika. Nakon ovoga nastavlja se dalje, te u konačnici očekujemo zaposlenje 300 radnika", kazao je Sušić.

Osim ove investicije, načelnik je ponosan i na otvaranje prodajnog objekta lanca Bingo, gdje je zaposlenje dobilo oko 70 ljudi. Dodaje kako je završena i tenderska procedura za dodjelu neizgrađenog građevinskog zemljišta na kojem bi Bosnaplod trebao instalisati hladnjaču kapaciteta 2.000 tona.

"Ovdje očekujemo zaposlenje 20 inženjera koje imamo na birou. Naravno sa zaposlenjem se neće stati, sa razvojem investicije, rast će i broj zaposlenih", navodi Sušić.

U ovoj općini najrazvijeniji je drvni sektor. Tvornica stolarije zapošljava 300 radnika, Tvornica montažni kuća Promo zapošljava oko 200 ljudi...

"Krenuli smo uzlaznom putanjom, tako da zadnjih godina imamo između 150 do 200 ljudi direktno zaposlenih u proizvodnji. Postojeći proizvodni kapaciteti šire proizvodnju", kaže Sušić, navodeći kako se proizvodi iz Donjeg Vakufa izvoze u Švedsku, Norvešku, Francusku.

Osim drvne i metalne industrije ovaj kraj se zadnjih godina može pohvaliti i dobrom poljoprivrednom proizvodnjom, prvenstveno malinastvom gdje je zasađeno 1.500 dunuma maline.

"Očekujem da nastavimo trend rasta kako investicija, tako i zaposlenih i pokažemo da se u Donjem Vakufu može živjeti i raditi normalno", zaključuje načelnik.

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije