U ekonomskom sektoru Kuvajta želja za investiranjem u BiH konstantno raste

09.04.2018. 14:00 / Izvor: Fena
U ekonomskom sektoru Kuvajta želja za investiranjem u BiH konstantno raste

Predsjedavajući parlamentarne Grupe prijateljstva Nacionalne skupštine Kuvajta Waleed Al-Tabtabaie je kazao da Kuvajt podržava ulazak BiH u Evropsku uniju.

Delegacija parlamentarne Grupe prijateljstva Nacionalne skupštine Kuvajta razgovarala je danas u Sarajevu s članovima Kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i članovima Grupe prijateljstva BiH za Afriku i zemlje Bliskog Istoka.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Safet Softić je nakon sastanka izjavio novinarima da su goste informirali o stanju u BiH, te da je ovo bila prilika i da se istaknu mogućnosti kako, inače dobre prijateljske odnose dvije zemlje, podići na viši nivo.

"U razgovoru s gostima čuli smo da je jako velika šansa u oblasti turizma. U posljednje dvije godine oko 25 hiljada turista je bilo u posjeti BiH", kazao je Softić, napomenuvši da postoji i avio-linija iz Sarajeva za Kuvajt.

Naveo je da su od gostiju iz Kuvajta čuli i određene probleme koji se tiču pitanja vlasništva stranih državljana u BiH. Ocjenio je da to uistinu jeste važno pitanje koje je u fazi rješavanja.

"Naši gosti su ponudili neke modele koji bi bili mogući kao rješenje za što veću mogućnost investicija kuvajtskih državljana u BiH", kazao je Softić, dodajući da je Kuvajt veliki prijatelj BiH, te jedan od većih investitora u našoj zemlji.

Po njegovim riječima, poznate su investicije Fonda za ekonomski razvoj iz Kuvajta koji je već imao jednu investiciju u izgradnju Koridora Vc, u iznosu od nekih 30 miliona, a u fazi potpisivanja ugovora je još jedan iznos od 40 miliona eura koji je predviđen također za Koridor Vc.  

Softić kaže da su tokom razgovora čuli da su u potpunosti za bosanskohercegovačku stranu otvorena vrata za sve projekte koji bi eventualno bili pripremljeni i koji bi bili dostavljeni ovom Fondu. Ocijenio je da je to velika šansa koju bi BiH trebalo da iskoristi.

"Što se tiče otvorenih pitanja koja se tiču pitanja vlasništva, poznato je da državljani Kuvajta ne trebaju vize za BiH za boravak do 90 dana i to je velika šansa za povećanje turizma. Ali zajednički smo ocijenili da je rješenje vjerovatno u formiranju zajedničkog komiteta između Vlade Države Kuvajt i Vijeća ministara BiH, koje je već u proceduri, koji bi trebao da otklanja barijere koje stoje ispred nas", kazao je Softić.    

Izrazio je uvjerenje da će bilateralna privredna, ekonomska saradnja u narednom periodu biti još veća i značajnija nego što je to do sada bilo.

Predsjedavajući parlamentarne Grupe prijateljstva Nacionalne skupštine Kuvajta Waleed Al-Tabtabaie je kazao da Kuvajt podržava ulazak BiH u Evropsku uniju.

"Imamo iste emocije prema svim narodima u BiH. Investicije koje dolaze iz Kuvajta, pogotovo na državnom nivou, želimo da pokrivaju područje čitave BiH. Naša ruka je ispružena za saradnju prema svima", istaknuo je Al-Tabtabaie.

Naveo je da se u posljednjih pet godina broj turista iz Kuvajta u BiH povećao više puta, te da želja za investiranjem u BiH konstantno raste u ekonomskom sektoru u državi Kuvajt.     

"Stoga bi željeli da uputimo molbu Parlamentarnoj skupštini BiH i svim nivoima vlasti da dodatno olakšaju pristup investitora iz Kuvajta u BiH i da pitanje vlasništva nad nekretninama riješe u što kraćem roku", naveo je Al-Tabtabaie.

Podsjetio je da postoji direktna avio-linija između Kuvajta i BiH, ocijenivši da će to dodatno ojačati odnose po pitanju trgovinske razmjene i turizma.

"Želimo da se proizvodi iz BiH izvoze u Kuvajt. Voljeli bi da i ljudski kadar pronađe svoja radna mjesta u Kuvajtu. Medicinsko osoblje u BiH je veoma iskusno i voljeli bi da ta iskustva razmijene s nama. Također, voljeli bi da se okoristimo iskustvom građevinskog sektora u BiH. Želimo da postanemo blizanci sa BiH. Ne mogu riječima objasniti moj osjećaj kad se nalazim u BiH, jednostavno ovdje se osjećam tako lijepo", kazao je Al-Tabtabaie.

Predsjedavajući parlamentarne Grupe prijateljstva Nacionalne skupštine Kuvajta Waleed Al-Tabtabaie s delegacijom boravi u višednevnoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije