U funkciji nova zgrada Odjeljenja Općinskog suda Visoko u Olovu

Investicije / PROJEKTI

U funkciji nova zgrada Odjeljenja Općinskog suda Visoko u Olovu

29.06.2018. 07:50 / Izvor: Fena

Završetak izgradnje nove zgrade Odjeljenja Općinskog suda u Visokom, smještenog u Olovu, obilježen je jučer prigodnom svečanošću.

Izgradnja nove zgrade trajala je od oktobra 2017. do maja 2018. godine, a finansirana je sredstvima granta Vlade Kraljevine Norveške putem Projekta unapređenja efikasnosti pravosuđa II. Vlada Kraljevine Norveške obezbijedila je 620.000 KM za izvođenje građevinssko-zanatskih radova, te 35.000 KM za nabavku namještaja i opremanje zgrade, dok je Vlada Zeničko-dobojskog kantona obezbijedila finansijsko učešće u iznosu do 169.190 KM, i to kroz obezbjeđenje zemljišta, pripremu projekta i projektnih dokumentacija, neophodnih dozvola, te dijela građevinsko-zanatskih radova, vanjskog uređenja i nabavku opreme.

Svečanosti su prisustvovali ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH Guri Rusten, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija, direktor sekretarijata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Admir Suljagić, premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Miralem Galijašević, ministar za pravosuđe i upravu ZDK Mirnes Bašić, načelnik Općine Olovo Đemal Memagić, predsjednik Općinskog suda u Visokom Enes Behlulović, predstavnici pravosudnih institucija i brojni gosti.

"Jedno od strateških opredjeljenja Vlade Zeničko-dobojskog kantona je obezbjeđenje što boljih fizičkih uslova za rad svih pravosudnih institucija na području koje administrativno obuhvata Zeničko-dobojski kanton. Efikasno pravosuđe koje će odgovarati evropskim standardima, ali i očekivanjima i potrebama svakog građanina kantona, preduslov je uspješnosti svake, pa i Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Uslovi u kojima su do sada radili uposlenici odjeljenja u Olovu Općinskog suda Visoko nisu bili adekvatni i sigurno su bili otežavajući faktor u postizanju najboljih rezultata", rekao je ministar Bašić, saopćeno je iz Press službe ZDK.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije