U GIKIL-u instalirana nova oprema za kontrolu sadržaja uglja i koksa

Investicije / PROJEKTI

U GIKIL-u instalirana nova oprema za kontrolu sadržaja uglja i koksa

21.12.2018. 08:29 / Izvor: Fena

U centralnoj laboratoriji GIKIL-a (Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac) u rad su pušteni najsavremeniji uređaji za određivanje sadržaja sumpora u uglju i koksu, uređaj hromatograf za ispitivanje sadržaja u gasovima, te disk mlin za pripremu hemijskih analiza.

Riječ je o proizvodima renomiranih proizvođača LEKO iz Sjedinjenih Američkih Država, te AGILENT i RETSH iz Njemačke.

"Ova investicija je od velikog značaja za ispitivanje naših sirovina i proizvoda. Najvažnije je da ova oprema daje realne i tačne rezultate i s tim ciljem se modernizujemo, uz važnu činjenicu da ćemo ovime poboljšati i ekološke uvjete, jer ćemo imati potrebnu kontrolu. Uz aparat za određivanje reaktivnosti koksa i druge uređaje koji su nabavljeni ranije, ukupna vrijednost ove investicije u GIKIL-u iznosi oko 300.000 KM", istakao je direktor fabrike Koksara Huso Jašarević.  

Rukovodilac Sektora kontrole i kvaliteta Edib Džibrić objašnjava da će "aparati koji su stigli kao i oni za koje se čeka isporuka pomoći u dobijanju tačnih i brzih rezultata prije svega procenta sumpora".

"U toku je i nabavka aparata za analizu pepela, isparljivih materija i vlage, fiksnog ugljika, i to istovremenim mjerenjem čak 19 uzoraka", dodao je Džibrić.

Svi rezultati koji se dobiju u centralnoj laboratoriji GIKIL-a direktno će biti upućivani u fabriku Koksara s ciljem kontinuirane kontrole i poboljšanja rezultata rada, navedeno je u saopćenju Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije