U Goraždu počinje izgradnja "Kapije života"

21.05.2019. 09:59 / Izvor: Akta.ba
U Goraždu počinje izgradnja 'Kapije života'

Grad Goražde podržao je ove aktivnosti od samog početka i uključen je u iste, izjavio je za medije gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

U zgradi Vlade BPK-a Goražde jučer je potpisan Ugovor  sa izvođačem radova na projektu rekonstrukcije platoa Centralnog spomen obilježja branilaca Goražda sa izgradnjom ‘’Kapije života’’ u ulici 1. Slavne višegradske brigade br 2 A. Izvođač radova je goraždanska firma GPD Drina.  Već neko vrijeme vode se aktivnosti na ovom projektu i nedavno je potpisan Sporazum između Vlade BPK-a Goražde i Grada Goražda koji zajednički realizuju ovaj projekat, a  prezentirano je i idejno rješenje istog. Ovaj projekat zajednički finansiraju Vlada BPK-a sa 100.000,00 KM i Grad Goražde sa 31.000,00 KM. Idejni projekat uradila je firma ‘’Aring’’ d.o.o. Goražde koja je bila angažovana na njegovoj pripremi.

Kada je riječ o potpisanom ugovoru riječ je o realizaciji i izvođenju radova na prvoj fazi projekta čija vrijednost je oko 63.000,00 KM.

Grad Goražde podržao je ove aktivnosti od samog početka i uključen je u iste izjavio je za medije gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović: ’’Na bazi ideje koju smo pokrenuli sa ranijom Vladom, mi smo prihvatili da učestvujemo sa 30%. sredstava u ovom projektu. Predložili smo to Gradskom vijeću koje je prihvatilo naš prijedlog. Drago mi je da ćemo odmah krenuti sa ovim aktivnostima. Rok je 90 dana kako bi ovaj projekat priveli kraju. Sam ovaj dio grada dobiće novi i mnogo ljepši izgled. Kao što znate u toku su radovi u ul. Kulina bana, radi se Višegradska, a sad i ovo spomen obilježje. Taj prostor će sveobuhavtno dobiti ljepši izgled. Osim toga naša je dužnost da uradimo jedan zaista ljepši i bolji spomenik. Na ovom novom spomen obilježju planirano je da se ugraviraju imena svih poginulih boraca i naših šehida Goražda.’’

Ovo je prva faza projekta koja bi trebala biti završena u roku od 90 dana naglasila je premijerka BPK-a Goražde Aida Obuća: ‘’Aktivnosti na ovom projektu krenule su 2018. godini. Evo danas smo potpisali ugovor za izvođenje prve faze, rekonstrukcije Centralnog spomen obilježja u ul. 1. Slavne višegradske brigade. Radi se o platou ispred zgrade Vlade BPK-a, gdje će se raditi centralna kapija, 'Kapija života'. Ovaj današnji ugovor je vrijedan oko 63. 000,00 KM, zajednička aktivnost od početka do kraja od strane  Vlade BPK-a i Grada Goražda uz pomoć privrednih subjekata koji su se odazvali našem pozivu da budu dio ovoga veoma značajnog projekta. Pripremne radnje, proceduralne radnje što se tiče javnih nabavki, potpisivanje ugovora za prvu fazu su završene današnjim potpisivanjem ugovora sa izvođačem radova. Mi smo već aplicirali prema Federalnom ministarstvu za pitanje boraca za druge projektnu fazu. U pitanju je izgradnja kamenih ploča sa svim imenima poginulih boraca i šehida u periodu 1992-1995. Druga faza je finansijski nešto značajnija, radi se oko 83.000,00 KM. Ukupan projekat je nešto više od 130.000,00 KM. Sredstva su planirana u Budžetu BPK-a, ali ono što sam i prije govorila je da su ona planirana u Budžetu za 2019., a mi ćemo tražiti i sufinansiranje sa viših nivoa vlasti. Intencija nam je da se u roku koji je predviđen ovim ugovorom prva faza završi za 90 dana od  uvođenja u posao, a da se nakon toga u skladu sa vremenskim prilikama završi ta druga faza.’’

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije