U gospodarskoj zoni Grude gradit će se Agropoduzetnički centar

13.02.2018. 10:33 / Izvor: Akta.ba
U gospodarskoj zoni Grude gradit će se Agropoduzetnički centar

Gospodarska zona Grude "Pogana Vlaka-Poljanice" u svom posjedu ima 35 ha s 48 parcela.

Gospodarska zona Grude, nekadašnji pogan Vlaka-Poljanice, u zadnje vrijeme sve više privlači nove investitore i otvara mogućnosti ekonomskog razvoja.

Tokom proteklih mjeseci Općina Grude je objavila dva javna oglasa o prodaji neizgrađenog građevinskog zemljišta u gospodarskoj zoni Grude „Pogana Vlaka-Poljanice“ putem javnog nadmetanja-licitacije, te je od tada ukupno prodano 14 parcela za 8 novih investitora, potvrdili su ovo za Akta.ba iz Općine Grude.

"Ovi gospodarski subjekti planiraju tijekom 2018. godine raditi projektno-tehničku dokumentaciju dok se pojedine investicije očekuju u 2019. godini. Također imamo pet rezerviranih parcela za tri subjekta od kojih je jedan i Općina Grude koja kroz 2018. godinu planira izgradnju Agropoduzetničkog centra u okviru projekta razvoja ruralnog  poslovanja, Rural Business Development Project-RBDP, temeljem ugovora s Uredom za koordinaciju projekta (PCU) pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva", kažu iz Općine.

U ovoj gospodarskoj zoni svoje pogone ima nekoliko kompanija koje svojim radom doprinose ekonomskom razvoju ovog dijela ali i šire.

Pored T.P. Drinovci d.o.o. Grude, koje već ima izgrađen objekat i posluje u gospodarskoj zoni, trenutno su tri investitora u pripremnoj fazi izgradnje svojih pogona na kupljenim parcelama. Svoje nove objekte u narednom periodu izgraditi će kompanije Vektra d.o.o. Grude, Mat Transporti d.o.o. Grude i Putovi d.o.o. Grude, a trenutno se izvode zemljani radovi za izgradnju pogona.

Zahvaljujući projektu "Poboljšanje investicijskih potencijala u Županiji Zapadnohercegovačkoj" koji se finansira iz drugog poziva za dodjelu bespovratne pomoći EU ProLocal Programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini, općina će uspostaviti dodatne alate za razvoj novih usluga, te planirati jači iskoraka u privlačenju domaćih i stranih investitora.

Iz Općine su kazali da je u narednom razdoblju planiran i nastavak izgradnje potrebne infrastrukture kako bi se sadašnjim i budućim investitorima osiguralo dobro poslovanje.

Gospodarska zona Grude “Pogana Vlaka-Poljanice” u svom posjedu ima 35 ha s 48 parcela.

Regulacijskim planom predviđena je i mogućnost spajanja parcela. Iz Općine kažu da je trenutno slobodno 10 parcela za greenfield investicije ukupne površine 56.526,00 m2, pojedinačne parcele su površine u rasponu od 4.570,00 m2 do 7.652,00 m2.

Cijena zemljišta u gospodarskoj zoni Grude “Pogana Vlaka-Poljanice” je 6,00 KM/m2 s tim da investitori koji ishode uporabnu dozvolu u roku od tri godine od zaključenja ugovora o kupoprodaji zemljišta imaju pravo na povrat 2,00 KM/m2  u skladu sa Odlukom o potpori investitorima u gospodarskoj zoni Grude “Pogana Vlaka-Poljanice” i Pravilniku o načinu realizacije potpora investitorima u gospodarskoj zoni Grude “Pogana Vlaka-Poljanice”.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije