Investicije / PROJEKTI

U gradskoj jezgri Mostara najmanje 20 zgrada vapi za novim ruhom

14.05.2014. 13:15 / Izvor: Dnevni list

Dvadeset godina nakon ratnih zbivanja grad Mostar turistima je još uvijek najpoznatiji po ruševinama koje nijemo govore kako rane grada još uvijek nisu zacijelile.

Zgrade koje su porušene u ratu, a nisu u međuvremenu ponovno izgrađene, tijekom 20 proteklih godina u potpunosti su propale. Rijetki objekti koji su se počeli obnavljati uglavnom su ostali nedovršeni zbog nedostatka sredstava u državnim blagajnama ili zbog, kako ekonomski stručnjaci kažu, loše koncepcije u provedbi obnove.

Obnova na čekanju

U užoj gradskoj jezgri grada na Neretvi najmanje je 20 zgrada koje vape za novim ruhom i niz privatnih kuća o kojima stari Mostarci i Mostarke prizivajući stara dobra vremena sa sjetom govore.

Nadležne vlasti to pripisuju lošoj ekonomskoj situaciji i krizi koja se uvukla u sve pore društva ili, pak, neriješenom ustrojstvu grada.

Mostar je nakon ratnih događanja zadržao svoj arhitektonski izričaj i vizualni identitet, te ga treba takvog i sačuvati, stav je stručnjaka jer turistički i arhitektonski poznat po tome.

Međutim, naraštajima je nepojmljivo da se neke stvari niti nakon dva desetljeća ne pomjeraju s mrtve točke kad je u pitanju obnova, dok se na perifernim dijelovima grada rade sasvim novi objekti koji paralelno mijenjaju kompletan arhitektonski izgled onog po čemu je Mostar bio poznat domaćim i stranim turistima.

Potencijal za inovacije

Studenti arhitekture su u ruševinama vidjeli mnoge potencijale, ne samo vraćanja u prvobitne oblike, već i za inovativne intervencije koje bi mogle donijeti potpuno nove funkcije porušenim zgradama, ali za sada sve to stoji samo na željama i neprovedivim idejama.

Jedan od primjera je zgrada Djevojačke škole, za koju je uradivši projekt obnove arhitektica Olja Gačić, koja ima korijene u Mostaru, dobila najviše ocjene na Tehnološkom fakultetu u nizozemskom Eindhovenu. Ona je prilikom dolaska u Mostar osjetila kako grad žudi za obnovom i pronašla inspiraciju za svoj rad, te vjeruje da nitko ne može nijemo promatrati ruševine u Mostaru.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije