U gradskoj jezgri Mostara najmanje 20 zgrada vapi za novim ruhom

14.05.2014. 13:15 / Izvor: Dnevni list
U gradskoj jezgri Mostara najmanje 20 zgrada vapi za novim ruhom

Dvadeset godina nakon ratnih zbivanja grad Mostar turistima je još uvijek najpoznatiji po ruševinama koje nijemo govore kako rane grada još uvijek nisu zacijelile.

Dvadeset godina nakon ratnih zbivanja grad Mostar turistima je još uvijek najpoznatiji po ruševinama koje nijemo govore kako rane grada još uvijek nisu zacijelile.

Zgrade koje su porušene u ratu, a nisu u međuvremenu ponovno izgrađene, tijekom 20 proteklih godina u potpunosti su propale. Rijetki objekti koji su se počeli obnavljati uglavnom su ostali nedovršeni zbog nedostatka sredstava u državnim blagajnama ili zbog, kako ekonomski stručnjaci kažu, loše koncepcije u provedbi obnove.

Obnova na čekanju

U užoj gradskoj jezgri grada na Neretvi najmanje je 20 zgrada koje vape za novim ruhom i niz privatnih kuća o kojima stari Mostarci i Mostarke prizivajući stara dobra vremena sa sjetom govore.

Nadležne vlasti to pripisuju lošoj ekonomskoj situaciji i krizi koja se uvukla u sve pore društva ili, pak, neriješenom ustrojstvu grada.

Mostar je nakon ratnih događanja zadržao svoj arhitektonski izričaj i vizualni identitet, te ga treba takvog i sačuvati, stav je stručnjaka jer turistički i arhitektonski poznat po tome.

Međutim, naraštajima je nepojmljivo da se neke stvari niti nakon dva desetljeća ne pomjeraju s mrtve točke kad je u pitanju obnova, dok se na perifernim dijelovima grada rade sasvim novi objekti koji paralelno mijenjaju kompletan arhitektonski izgled onog po čemu je Mostar bio poznat domaćim i stranim turistima.

Potencijal za inovacije

Studenti arhitekture su u ruševinama vidjeli mnoge potencijale, ne samo vraćanja u prvobitne oblike, već i za inovativne intervencije koje bi mogle donijeti potpuno nove funkcije porušenim zgradama, ali za sada sve to stoji samo na željama i neprovedivim idejama.

Jedan od primjera je zgrada Djevojačke škole, za koju je uradivši projekt obnove arhitektica Olja Gačić, koja ima korijene u Mostaru, dobila najviše ocjene na Tehnološkom fakultetu u nizozemskom Eindhovenu. Ona je prilikom dolaska u Mostar osjetila kako grad žudi za obnovom i pronašla inspiraciju za svoj rad, te vjeruje da nitko ne može nijemo promatrati ruševine u Mostaru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije