U infrastrukturne projekte Trebinja uloženo više od 20 miliona ​KM

15.08.2018. 09:11 / Izvor: SRNA
U infrastrukturne projekte Trebinja uloženo više od 20 miliona ​KM

U infrastrukturne projekte na području grada Trebinja u posljednjih godinu i po dana uloženo je oko 20 miliona KM.

U infrastrukturne projekte na području grada Trebinja u posljednjih godinu i po dana uloženo je oko 20 miliona KM, rekao je Srni načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje grada Marko Rikalo.

Zahvaljujući Vladi Republike Srpske, preduzeću "Hidroelektrane na Trebišnjici" /HET/ i budžetu Grada Trebinja provode se projekti rekonstrukcije puteva, vodosnabdjevanja, rasvjete, fekalne i oborniske kanalizacije, navodnjavanja, kao i projekti izgradnje i proširenja parkinga, pješačkih staza, izgradnje atletske staze na stadionu "Police"...

"Iz gradskog budžeta za ove projekte izdvojeno je oko osam miliona KM, dok su Vlada Srpske i HET izdvojili oko 12 miliona KM", istakao je Rikalo.

Među većim projektima, on je naveo izgradnju sistema za navodnjavanje trebinjskog polja, te sistema za navodnjavanje na Zubcima i dijelu LJubomira, izgradnju vodozahvata za Zubce, vodosnabdjevanje desne obale Trebišnjice, nastavak radova na staroj istočnoj obilaznici sa kružnim tokom, te rekonstrukciju prečistača otpadnih voda.

"Za projekat navodnjavanja trebinjskog polja, vrijedan 5,5 miliona KM, Vlada Republike Srpske je iz kredita Svjetske banke izdvojila 85 odsto novca, a 15 odsto je iz budžeta Grada", ističe načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje grada. 

Rikalo navodi da će rekonstrukcija prečistača otpadnih voda biti finansirana grantom Vlade Švedske u iznosu od dva miliona KM, a ostatak oko 1,5 miliona KM je kredit Evropske investicione banke.

"Vrijednost radova na vodovodnoj mreži na desnoj obali Trebišnjice je oko 2,3 miliona KM, u rekonstrukcije gradskih ulica uloženo je dva miliona KM, a u nastavak radova na bivšoj istočnoj obilaznici biće uloženo 800.000 KM, dok je vrijednost radova na putu prema Dražin Dolu milion i 100 hiljada KM", ističe on.

U okviru Sportsko-rekreativnog centra "Banje", na inicijativu HET-a počela je gradnja kompleksa Olimpijskog bazena.

Ugovorena vrijednost radova za izgradnju objekta je oko 8,8 miliona KM bez PDV-a, a rok za izvođenje radova je 580 radnih dana od dana uvođenja izvođača u posao. Još tri miliona KM biće uloženo u opremanje kompleksa i okolno uređenje.

Kompleks sadrži dva bazena u prizemlju - veći, olimpijskih dimenzija 50 puta 25 metara, dubine 2,2 metra, bazen za rasplivavanje dimenzija 25 puta deset metara, dubine 2,2 metra i kompenzacioni bazen, kao i druge prateće sadržaje /svlačionice, teretanu, garderobu, prostorije za sudije-delegate, konferencijsku salu, restoran, mokre čvorove, saunu, unutrašnje/podzemne garaže i vanjski/nadzemni parking/, ukupne korisne površine 10.000 metara kvadratnih.

U Vladi Republike Srpske Srni je rečeno da je po različitim osnovama iz Razvojnog programa i iz Budžeta Republike do sada u Grad Trebinje uloženo više od 75 miliona KM, a posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke /IRB/ plasirano je još oko 44 miliona KM. 

U ovoj godini Vlada Srpske će uložiti još oko tri miliona KM za sistem vodosnabdijevanja grada Trebinja, izgradnju lokalne putne infrastrukture, rekonstrukciju i adaptaciju Centra srednjih škola, te za izgradnju dječijeg vrtića u naselju Gorica i izgradnju pravoslavnog-duhovnog centra u Mrkonjićima - Popovo polje /rodnom mjestu Svetog Vasilija Ostroškog/, kao i za podršku Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj za obnovu i izgradnju pravoslavnih hramova u Republici Srpskoj. 

Prema podacima Vlade, iz sredstava Ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Republike Srpske za projekte koji se realizuju na području Trebinja do sada je uloženo oko 11 miliona KM. Najveći broj projekata po ovom osnovu odnosi se na izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju školskih objekata - više od dva miliona KM, te za izgradnju drumske obilaznice oko grada - sedam miliona KM. 

Vlada Srpske kontinuirano ulaže u oblast zdravstva u ovoj lokalnoj zajednici, te je po tom osnovu, u Bolnicu i Dom zdravlja u Trebinju uloženo oko sedam miliona KM.

Značajna sredstva uložena su i u oblast poljoprivrede. Od 2007. godine do danas Vlada Srpske je kroz razne projekte, među kojima su i podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede i sela, u Trebinje uložila više od 11 miliona KM.

Kada je riječ o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih-vojnih invalida na području ovog grada, Vlada je uložila 3,5 miliona KM. 
Zahvaljujući tim sredstvima, stambeno je zbrinuto 178 porodica, od čega izgradnjom stanova 102 porodice, a nepovratna novčana sredstva dobilo je njih 76. 

Prema podacima Vlade, na području Trebinja nema stambeno nezbrinutih porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Iz Vlade navode da nije izostala ni podrška za razvoj porodice, omladine i sporta, te je za te namjene Vlada izdvojila više od dva miliona KM. 

U okviru projekta Vlade Srpske "97 kuća za višečlane porodice iz Republike Srpske" u Trebinju je izgrađeno pet kuća za porodice koje imaju petoro i više djece, a koje nisu bile stambeno zbrinute.

Kada je riječ o zapošljavanju, za socijalno zbrinjavanje radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla, utrošeno je više od milion KM, a zbrinuto je 318 radnika iz dva preduzeća, rekli su Srni u Vladi Srpske. 

U projekte zapošljavanja u periodu 2007-2018. godina, utrošeno je oko četiri miliona KM, a zaposleno je 856 lica. Posredstvom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje invalida od 2006-2018. zaposleno je 36 invalidnih lica, što je finansirano sa oko 90.000 KM.

Kroz aktivnosti podrške privredi Vlade Srpske, među kojima su podsticaj izvoza, sufinansiranje preduzeća za proizvodnju tekstila, kože i obuće, izdvojeno je oko četiri miliona KM, dok je za subvencije električne energije za socijalno ugroženo stanovništvo izdvojeno oko 800.000 KM.

Iz sredstava po projektu "Vodovod i kanalizacija Republike Srpske", koji se realizuje iz donatorskih i krednih sredstava Evropske-investicione banke, za područje Trebinja odobreno je oko 11 miliona KM. 

Prema podacima Vlade, za realizaciju programa rekonstrukcije, rehabilitacije i izgradnje magistralnih, regionalnih i lokalnih putnih pravaca na području Trebinja izdvojeno više od 5,5 miliona KM.

Od 2006. do danas kroz različite projekte za održivi povratak obezbijeđeno je više od šest miliona maraka. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije