U Istočnom Novom Sarajevu u planu izgradnja vikend naselja "Tvrdimići"

19.10.2018. 09:54 / Izvor: Akta.ba
U Istočnom Novom Sarajevu u planu izgradnja vikend naselja 'Tvrdimići'

Nacrt urbanističkog plana predviđa izgradnju turističko rekreativnog centra sa različitim sadržajima ukupne površine 24,9 ha. 

Odbornici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo podržali su nedavno nacrt Urbanistočnog projekta za rekreacinu zonu i vikend naselje "Tvrdimići", kojim se predviđa izgradnja određenog broja bungalova i hotela čime će biti ojačana turistička ponuda Istočnog Sarajeva.

Nacrt urbanističkog plana predviđa izgradnju turističko rekreativnog centra sa različitim sadržajima ukupne površine 24,9 ha. 

Kako su kazali iz Opštine za portal Akta.ba u toku je javni uvid u Nacrt Plana i trajaće do 20. oktobra 2018. godine. 

"Unutar predmetnog Plana, odnosno zone, pored već izgrađenih objekata planira se izgradnja vikend naselja sa tri vrste tipskih vikend kuća. Vikend naselje je zamišljeno po principu tipske gradnje, bez postavljanja čvrstih ograda između objekata, već je zamišljena sadnja žive ograde i zelenila kao barijera među njima. Postojaće tri tipa objekata, a samim tim i parcela. Ukupno je predviđeno 45 parcela za gradnju vikend kuća", navode iz Opštine Istočno Novo Sarajevo

Pored vikend naselja planirana je i izgradnja rekreacione zone koja obuhvata poslovne objekte namijenjene za turizam i ugostiteljstvo, trim staze, zip-line, instalaciju vidikovca na najvisočijoj tački sa pogledom na grad, sportske terene, dječije igralište, prirodne amfiteatre, izgradnju pomoćnog objekta uz objekat lovačkog doma. 

Uz sve to se planira i izgradnja kvalitetne infrastrukturne mreže koja će povezati sve gore navedene sadržaje (saobraćajnica, ulične javne rasvjete, elektroenergetske mreže, vodovodne i kanalizacione mreže i telekomunikacione mreže). Na samom početku kompleksa već je izgrađen Lovački dom sa ugostiteljskim sadržajem i smještajnim kapacitetom, koji predstavlja "srce samog centra".

Osim toga, planirana je i izgradnja vikend naselja i nekoliko objekata sa ugostiteljskim i smještajnim kapacitetima. 

"Smatramo da je ovaj projekat veoma bitan za opštinu Istočno Novo Sarajevo i da može opštini da donese dodatne prihode, a građanima opštine ugodno mjesto za boravak. Svjedoci smo ubraznog razvoja naših planina i smatramo da i ova destinacija ima jako dobru mogućnost za razvoj obzirom na njene prirodne i kulturno istorijske kapacitet za razvoj. Prirodni ambijent je veoma upečatljiv, a postoje i kulturno istorijski kapaciteti kao što je nalazište stećaka , a prisutan je i zanimljiv seoski ambijent. Na sve to se nadovezuje lovište sa velikim mogućnostima i kanjon Kasindolske rijeke koji je u blizini", ističu iz Opštine.

Radovi bi trebali početi na proljeće iduće godine kada se planirala izvršiti i licitacija za parcele.

"Ukoliko bude zainteresovanih privatnih lica mi možemo da ponudimo i model javno privatnog partnerstva koji bi ubrzao sam razvoj centra", poručuju iz Opštine.

Inače, ukupna vrijednost investicije je u iznosu od 12 miliona KM, a u obzir ulaze predviđene javne i privatne investicije.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije