U izgradnju sportskih terena i obnovu školskog objekta uloženo 200.000 eura

26.05.2015. 08:41 / Izvor: eKapija.ba

Svečano otvaranje sportskih terena i školskog objekta Osnovne škole "Aleksa Šantić" čiju obnovu je finansirala Turska agencija za međunarodnu koordinaciju i razvoj (TIKA), upriličeno je jučer uz bogat kulturno umjetnički program.

Svečano otvaranje sportskih terena i školskog objekta Osnovne škole “Aleksa Šantić” čiju obnovu je finansirala Turska agencija za međunarodnu koordinaciju i razvoj (TIKA), upriličeno je jučer uz bogat kulturno umjetnički program.

Svečanosti na obnovljenom sportskom terenu škole, prisustvovali su pored ostalih i ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay, federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, načelnik Općine Ilidža Senaid Memić...

Jučerašnja svečanost započela je u isto vrijeme kada je putem videolinka upriličeno i otvorenje škola u Palestini i u Gruziji, koje su također obnovljene uz pomoć TIKA-e.

Prema riječima direktora škole Muamera Tinjaka, menadžment škole je prije dvije godine aplicirao na projekat obnove škole za zamjenu dotrajale stolarije te radijatora. TIKA je prihvatila projekat u vrijednosti od skoro 200.000 eura.

“Imali smo sreću da je taj projekat prošao i da su radovi završeni. U okviru radova zamijenjena je kompletna stolarija na školskom objektu i radijatori, a urađeni su i sportski tereni: vještačke podloge, podloge na košarkaškom i odbojkaškom igralištu, atletska staza te vještačka trava na fudbalskom igralištu”, kazao je Tinjak. Radovi na obnovi škole “Aleksa Šantić” započeli su u novembru 2014. godine, a završeni su u maju 2015. godine.

Prema riječima zamjenika generalnog direktora TIKA-e za Balkan i Jugoistočnu Evropu Mahmuta Cevika, TIKA je u prošlosti realizirala brojne projekte unutar BiH, stoga je rado prihvatila i obnovu škole “Aleksa Šantić” u Sarajevu.

„Ovu današnju sreću ćemo podijeliti sa ljudima iz Gruzije i Palestine, a tako i sa 80 miliona stanovnika iz Turske, koji su sa nama putem video linka“, dodao je Cevik.

Kada je riječ o budžetu TIKA-e, Cevik je istakao kako se on određuje prema zahtjevima obrazovnih i drugih institucija u BiH. “On se određuje prema zahtjevima. Do sada smo uspjeli realizovati projekte u vrijednosti od 30 miliona eura, a već imamo isplaniran program blizu tog prošlogodišnjeg budžeta. Imamo dosta projekata u planu”, kazao je Cevik dodajući kako TIKA realizuje programe u oblasti kulture, zdravstva, obrazovanja te rekonstrukcije objekata.

Škola “Aleksa Šantić” postoji 69 godina i druga je škola po veličini u Kantonu Sarajevo.

Državna agencija TIKA koja je osnovana 1992. godine ima mandat za provedbu politike razvojne saradnje Turske u inostranstvu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije