U Kaknju počinje gradnja fabrike za obradu animalnog otpada

25.07.2014. 08:15 / Izvor: eKapija.ba
U Kaknju počinje gradnja fabrike za obradu animalnog otpada

Kakanjska kompanija “Bioorganika” krenuti će uskoro s izgradnjom fabrike koja će se baviti zbrinjavanjem i toplinskom obradom nusproizvoda animalnog porijekla.

Kakanjska kompanija “Bioorganika” krenuti će uskoro s izgradnjom fabrike koja će se baviti zbrinjavanjem i toplinskom obradom nusproizvoda animalnog porijekla.

Već je izvršena kupovina zemljišta za izgradnju fabrike na području Općine Kakanj, a osnovano je i privredno društvo Bioorganika d.o.o. Kakanj, u okviru kojeg će poslovati buduća fabrika.

Ova investicija, vrijedna 30 miliona KM, riješit će problem uklanjanja otpada animalnog porijekla u cijeloj Bosni i Hercegovini, te donijeti značajan broj novih radnih mjesta.

Na sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK Bojana Bošnjaka i Ivice Grlića, direktora i vlasnika Agroproteinke Zagreb, fabrike za zbrinjavanje i toplinsku obradu nusproizvoda animalnog porijekla za Hrvatsku, razgovarano je o početku izgradnje nove fabrike.

U njoj će se po evropskim standardima i uz korištenje najmodernije tehnologije uklanjati otpad animalnog porijekla čime će mesna industrija dobiti priliku za adekvatno zbrinjavanje animalnog otpada i približavanje svojih proizvoda evropskim standardima i tržištu.

Kako je tokom sastanka rečeno, ova investicija predstavlja realizaciju dogovora od prije godinu i po dana, kada su predstavnici Agroproteinke iz Zagreba najavili svoju investiciju, nakon čega su općinske službe Kaknja dale veliku potporu da se ova značajna investicija realizira u tom gradu.

Podsjetimo, u Kaknju radi se o fabrici koja neće ništa spaljivati, nego će vršiti toplinsku preradu životinjskih nusproizvoda sa ciljem dobijanja prerađenih animalnih proteina, životinjske masti i tehničke masti.

Ovakve fabrike postoje širom Evropske unije, te u susjednoj Republici Srbiji u kojoj postoji nekoliko ovakvih fabrika. Ovu fabriku će u Kaknju i graditi firma iz države članice Evropske unije – Republike Hrvatske gdje već obavlja ovu djelatnost u skladu sa normativnim aktima EU.

Dakle, nema spaljivanja animalnog otpada u Kaknju, nema novih opasnih dimnjaka, rad fabrike se zasniva na strogom poštivanju zakonskih propisa i normativa Evropske unije koji se odnose na zaštitu okoline.

S druge strane, ono što se dešava danas u Kaknju i drugim općinama BiH, kada ne postoji fabrika za preradu animalnog otpada, je  zapravo krajnje opasno jer najmanja količina nemarno odbačenih ili nepropisno zbrinutih životinjskih nusproizvoda, osim što može biti opasna za zdravlje ljudi i životinja, može učiniti i veliku štetu okolišu.

Lokacija na kojoj se planira graditi tvornica se nalazi na širem području Bilješeva, na nenaseljenom prostoru uz autocestu, na suprotnoj strani od Modrinja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije