Investicije / PROJEKTI

U Kantonu Sarajevo oko 50 aktivnih gradilišta

07.07.2020. 07:42 / Izvor: Akta.ba

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem i Direktor direkcije za puteve KS Selmir Kovač obišli su jučer nekoliko gradilišta na području Kantona, a kako je istaknuto oko 50 aktivnih gradilišta pokazatelj su opredijeljenosti Vlade KS i Ministarstva saobraćaja KS na poboljšanju saobraćajne infrastrukture.

Kako je prošle sedmice najavljeno, okončano je rušenje "druge kuće" u ulici Halida Kajtaza na prvoj dionici Prve transverzale. Ekipe KJKP Rad su tokom vikenda uklonile posljednji objekt koji se nalazi uz raskrsnicu kod Američke ambasade, čime se stvaraju uvjeti za skori početak radova na dionici od Mašinske škole do ulice Braće Begić.

U toku su radovi na regionalnoj cesti Dariva - Hreša u dužini 450 metara. Radovi u vrijednosti 320.000 KM podrazumijevaju kompletnu rekonstrukciju, proširenje saobraćajnice, izgradnju novih slivnika za oborinske vode, te horizontalnu i vertikalnu signalizaciju. Završena je sanacija dijela ulice Safeta Hadžića u dužini od 715 metara. Vrijednost radova iznosila je 220.000 KM.

Sanacija dijela ulice Srđana Aleksića ukupne dužine 220 metara je također u toku. S obzirom na to da je na spoju sa ulicom Džemala Bijedića planiran kružni tok, direktor Kovač ističe da se neće raditi sanacija kompletne ulice, nego će se uklopiti s projektom rekonstrukcije ulice Džemala Bijedića. Procijenjena vrijednost radova iznosi oko 200.000 KM.

"Kada je u pitanju ulica Džemala Bijedića, trenutno se izvode radovi na rekonstrukciji u dužini od 950 metara, od Devete do sedme transverzale. Ukupna vrijednost radova iznosi 6,5 miliona KM", kazao je Kovač. 

U toku je i realizacija velikog broja projekata na području općine Vogošća. U društvu načelnika Edina Smajića, ministar Kalem i direktor Kovač obišli su radove na rekonstrukciji dijela Ulice Vogošćanskih odreda u ukupnoj dužini 450 metara. Kako je istakao ministar Kalem, osim moderne saobraćajnice, građani će dobiti i uređene prilaze zgradama.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova iznosi 325.000 KM. Procijenjena vrijednost radova u ulici Skendera Kulenovića također u Općini Vogošća, u dužini od 280 metara, iznosi 365.000 KM. Osim kompletne rekonstrukcije, radovi podrazumijevaju i proširenje površine za parking te izgradnju pješačkih staza.

Okončani su radovi u dijelu ulice Muje Šejte u dužini od 1.300 metara. Ukupna vrijednost radova iznosi oko milion KM, od čega je Direkcija za puteve izdvojila 580.000 KM, dok je ostatak osiguran sredstvima Općine Vogošća.

I u narednom periodu, kako je najavljeno, nastavit će se s rekonstrukcijom i izgradnjom saobraćajnica u Kantonu Sarajevu, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije