U maju počinje ugradnja 33.000 novih LED svjetiljki

23.03.2018. 13:11 / Izvor: Avaz.ba
U maju počinje ugradnja 33.000 novih LED svjetiljki

Na taj način znatno će se smanjiti potrošnja iz budžeta KS jer se godišnje za plaćanje javne rasvjete izdvoji više od 5.000.000 maraka.

U maju bi trebala početi zamjena 33.000 postojećih sijalica LED svjetiljkama. Na taj način znatno će se smanjiti potrošnja iz budžeta KS jer se godišnje za plaćanje javne rasvjete izdvoji više od 5.000.000 maraka. Kazao je to za "Avaz" Senad Hasanspahić, ministar komunalne privrede i infrastrukture KS.  

Sistem upravljanja  

"Raspisan je javni poziv za izbor privatnog partnera za projekt pružanja usluga projektiranja, zamjene, ugradnje i održavanja LED svjetiljki i sistema upravljanja javnom rasvjetom u KS. Do sada nam je pristiglo više od 30 prijava koje ćemo otvoriti i pregledati 28. marta i tako odabrati najpovoljnijeg izvođača", rekao je Hasanspahić.

  Prema njegovim riječima, ovaj projekt je vrijedan oko 30 miliona KM i radi se o prvom koraku ka modernizaciji javne rasvjete.  

 Ekološki prihvatljivo

"Finansiranje ovog projekta bit će iz vlastitih ušteda jer mi na godišnjem nivou za potrošnju javne rasvjete iz kase damo oko pet miliona KM “Elektroprivredi” i milion KM za održavanje. S obzirom na to da je tenderskom dokumentacijom predviđeno najmanje 54 posto uštede, na taj način ćemo u narednih 10 godina finansirati ovaj projekt", pojasnio je Hasanspahić.  

Zahvaljujući tome, grad će dobiti bolju, savremeniju i ekološki prihvatljiviju javnu rasvjetu.

 Zamjena sijalica trajat će šest do 10 mjeseci 

"Za početak nove LED sijalice prvo će se postavljati uz centralne saobraćajnice, a kasnije prema padinskim naseljima. Implementacija projekta trebala bi trajati od šest do deset mjeseci. Ako sve bude kako treba, postavljanje nove rasvjete trebalo bi početi u maju", istaknuo je Hasanspahić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije