U Mrkonjić Grad uloženo više od 50 miliona​ KM

02.08.2017. 08:03 / Izvor: SRNA
U Mrkonjić Grad uloženo više od 50 miliona​ KM

Vlada Republike Srpske u proteklih deset godina uložila je u opštinu Mrkonjić Grad više od 50 miliona KM po različitim osnovama .

Vlada Republike Srpske u proteklih deset godina uložila je u opštinu Mrkonjić Grad više od 50 miliona KM po različitim osnovama iz Razvojnog programa i iz budžeta Srpske, rečeno je Srni u Vladi Srpske.

Posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke /IRB/ u ovu opštinu plasirano je još 18,4 miliona KM.

U Vladi ističu da Mrkonjić Grad ima značajne investicione potencijale i brojne prirodne resurse, te da su u fokusu rada Vlade privreda i stvaranje uslova za privređivanje.

"Ovoj lokalnoj zajednici pružena je budžetska podrška za razvoj privrede, pa je za podsticaj izvozu, poboljšanje efikasnosti poslovanja i druge projekte obezbijeđeno 1,5 miliona KM", navode u Vladi.

Za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida na području opštine Mrkonjić Grada, Vlada Srpske je uložila 1,8 miliona KM.

Zahvaljujući ovim sredstvima stambeno je zbrinuto 99 porodica, od kojih njih 40 izgradnjom stanova, a nepovratna novčana sredstva dobilo je 59 porodica.

Kroz projekte obnove stambenih jedinica, infrastrukture, održivog povratka, alternativnog smještaja i slično, proteklih deset godina uloženo je 2,6 miliona KM. 

"Za zapošljavanjei i socijalno zbrinjavanje radnika utrošeno je 2,2 miliona KM. Zbrinuto je šest preduzeća sa hiljadu radnika, dok je u projekte zapošljavanja za period 2007-2017. godina utrošeno 1,6 miliona KM, a zaposleno 378 lica", napominju u Vladi.

Posredstvom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje invalida u Mrkonjić Gradu je u proteklih deset godina zaposleno 14 invalida, za šta je izdvojeno 35.000 KM. 

Kroz razne projekte, kao što su podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede i sela, u oblasti poljoprivrede za područje ove opštine od 2007. do danas uloženo je 7,3 miliona KM.

Vlada Republike Srpske uložila je značajna sredstva i u prosvjetu - više od tri miliona KM, te u oblast zdravstva - 1,5 miliona KM.

Za realizaciju programa izgradnje, rekonstrukcije, rehabilitacije i modernizacije puteva u opštini Mrkonjić Grad, te izgradnju mosta izdvojeno je sedam miliona KM. 

Iz sredstava ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa za projekte, koji se realizuju na teritoriji ove opštine do sada je uloženo 8,6 miliona KM, a nije izostala ni budžetska podrška Vlade Republike Srpske ovoj opštini, koja preferira da postane jedan od najvećih izvoznika u regiji. 

Kao primjer razvojnog projekta na području Mrkonjić Grada iz Vlade Srpske su naveli i izgradnju fabrike "R-S silikon", čija je izgradnja i opremanje koštala ukupno 41 milion evra. 

"Zahvaljujući ovoj investiciji, omogućeno je 140 radnih mjesta, a Vlada Republike Srpske je za realizaciju ovog projekta obezbijedila devet miliona KM", zaključuju u Vladi. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije