U MZ Boderište kod Brčkog otvorena prva samoodrživa vodenica

18.07.2019. 13:22 / Izvor: Akta.ba
U MZ Boderište kod Brčkog otvorena prva samoodrživa vodenica

Predsjednik MZ Boderište Slavko Blažević kaže da se u ovom dijelu, uz ulaganje u obnovljive izvore energije, planira ulagati i u turizam.

U Mjesnoj zajednici Boderište u Brčkom svečano je otvorena novoizgrađena vodenica koju je, kroz projekat "Vodenica kao obnovljivi izvor energije“, finansirala Ambasada Republike Češke doniranjem opreme u vrijednosti od oko 26.000 KM, piše infobrcko.com.

Zahvaljujući nevladinom udruženju "Posavina bez mina", koje je konkurisalo na projekat Češke Ambasade za podršku obnovljivim izvorima energije, Boderište je dobilo potpuno samoodrživa vodenica, prvu takvu u okruženju.

"Trenutno joj je funkcija čisto turistička. Međutim, ovo je tek početak, ovakvih projekata će biti još i svi će oni biti korisni i funkcionalni", ističe predsjednica Organizacije "Posavina bez mina", Svjetlana Pavlović.

Ona ističe da im je cilj, razvijanjem zelenog biznisa, zadržati stanovništvo na ovim prostorima.

"Mi smo osmislili program koji uključuje ruralni razvoj zajednica koje su bile ili su još uvijek opterećene minama. U tom programu, oslanjamo se na dvije stvari, a to je upravljanje deminiranim zemljištem i obnovljivi izvori energije, što sve zajedno čini zeleni biznis", rekla je Pavlović.

Ona dodaje i da stalno treba podsjećati na značaj obnovljivih izvora energije, ali da je ipak najbolja varijanta donijeti Zakon o obnovljivim izvorima energije koji distritka još nema, a entiteti imaju.

Nevladina organizacija "Posavina bez mina" i njeni predstavnici ističu da je cilj projekta ulaganje u obnovljive izvore energije za koje smatraju da su budućnost BiH.

Ambasador Republike Češke u BiH Jakub Skalnik istakao je da je BiH jedna on šest država u čije obnovljive izvore energije Češka planira ulagati.

Do sada je u BiH u te svrhe, na godišnjem nivu uloženo oko 3.500.000 eura.

Predsjednik MZ Boderište Slavko Blažević kaže da se u ovom dijelu, uz ulaganje u obnovljive izvore energije, planira ulagati i u turizam.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije