U Općini Banovići za investitore pripremili brojne pogodnosti

06.05.2020. 13:45 / Izvor: Akta.ba
U Općini Banovići za investitore pripremili brojne pogodnosti

U Poslovnoj zoni planirana je izgradnja objekata koji su namijenjeni za različite proizvodne, obrtničke, zanatske, trgovinske i poljoprivredne djelatnosti, na ukupno 45 parcela.

Aktivnosti u poslovnoj zoni “Sadnice” na području općine Banovići  koja je uspostavljena početkom 2019. godine,  ovih dana doživljavaju puni zamah.  Naime, otpočelo se sa realizacijom projekta izgradnje vodovoda za potrebe Poslovne zone čija vrijednost iznosi 121.000 KM, a izvođač radova  je “GPP” d.o.o Banovići.

Nakon izgradnje vodovoda  na području Poslovne zone biti će realizovana još dva projekta od kojih je jedan izgradnja kanalizacione mreža sa ukupnom vrijednosti od 211.000 KM, a drugi projekat koji će se realizovati je distributivni cjevovod pitke vode  čija vrijednost iznosi 125.190 KM.

Za pripreme i izgradnju  dijela saobraćajnice u krugu Poslovne zone  uložit će se još oko 50.000 KM  a za izradu  projektne dokumentacije za izgradnju infrastrukture u poslovnoj zoni “Sadnice” već je uloženo oko 40.000 KM.

Uložit će se 460.000 KM

Ukupna vrijednost svih planiranih radova u poslovnoj zoni “Sadnice” iznosi približno 460.000 KM sa PDV-om. Svi radovi se u cijelosti finansiraju iz Budžeta Općine Banovići.

Općinski načelnik općine Banovići Husić Midhat u vezi sa preduzetim i planiranim aktivnostima u  pomenutoj Poslovnoj zoni ističe: “U narednom periodu prioritet djelovanja Općine Banovići će biti razvoj poslovne zone Sadnice, odnosno otvaranje novih radnih mjesta. Ovo su prvi projekti koji se realizuju kada je u pitanju izgradnja infrastrukture i stvaraju se uslovi za dalju prodaju zemljišta investitorima u obuhvatu Poslovne zone, te ovim putem pozivamo sve zainteresovane investitore da po najpovoljnijim uslovima investiraju u Poslovnu zonu  Sadnice.”

Značajne pogodnosti za investitore

Inače, Općinsko vijeće Banovići je na  pridjelog Općinskog načelnika tokom  2019. godine usvojilo Odluku o utvrđivanju pogodnosti za investiranje u obuhvatu poslovne zone “Sadnice” kojom je predviđeno niz pogodnosti za potencijane investitore. Između ostalog, predviđen je povrat na uložena novčana sredstva na ime naknande za obračunatu rentu i naknadu za uređenje gradskog građevinskog zemljišta u rasponu od 30% do 100% plaćene naknade, u zavisnosti od veličine objekta koji se gradi. Takođe, investitori imaju pravo na oslobađanje od plaćanja obaveza na ime komunalne nakande na period od 5 godina a pomenutom Odlukom je predviđeno da se mogu utvrditi i drugi načini i vrste podsticaja za pojedinačne parcele koje budu predmet prodaje.

Poslovna zona “Sadnice” obuhvata područje neposredno uz  lokalni put  Banovići – Banovići  Selo sa ukupnom površinom od 240.750 m2  a nosilac svih aktivnosti na uspostavljanju i aktiviranju Poslovne zone je Općina Banovići.

U Poslovnoj zoni planirana je izgradnja objekata koji su namijenjeni za različite proizvodne, obrtničke, zanatske, trgovinske i poljoprivredne djelatnosti, na ukupno 45 parcela.

Cijena zemljišta u poslovnoj zoni “Sadnice” iznosi 11,50 KM po m2  a do sada su oglašene i investitorima  prodate dvije parcele ukupne površine od 4.069 m2                                      

Izgradnjom Poslovne zone na području općine Banovići želi se prevashodno unaprijediti poslovni i poduzetnički ambijent na području općine i podstaći zapošljavanje i otvaranje  novih radnih mjesta u djelatnostima i proizvodnim aktivnostima koje do sada nisu bile zastupnjene.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije