U Osmacima će se graditi istraživački centar za edukaciju talentovane djece

02.05.2019. 08:37 / Izvor: SRNA
U Osmacima će se graditi istraživački centar za edukaciju talentovane djece

On kaže da bi izgradnja istraživačko-edukativnog centra mlade i stručne ljude podstakla da ostanu, razvijaju ideje i svojim angažovanjem doprinesu da opština bude samoodrživa.

Načelnik opštine Osmaci Ljubo Petrović rekao je Srni da će ova lokalna zajednica kandidovati projekat izgradnje istraživačkog centra za edukaciju talentovane djece od osnovnog, srednjeg do visokog obrazovanja, koji bi trebalo da bude finansiran sredstvima Vlade Srbije.

"Za Osmake bi izgradnja ovog centra značila preporod. To bi promovisalo opštinu i zaustavilo odliv mladih", rekao je Petrović.

On kaže da bi izgradnja istraživačko-edukativnog centra mlade i stručne ljude podstakla da ostanu, razvijaju ideje i svojim angažovanjem doprinesu da opština bude samoodrživa.

"Istraživačik centar indirektno bi pomogao razvoju ugostiteljstva i turizma, odnosno djelatnosti koje prate takvu ustanovu", rekao je Petrović i naglasio da bi ovaj projekat, iza kojeg bi trebalo da stane i Vlada Republike Srpske, na neki način bio početak budućnosti ovog područja.

Petrović je naglasio da bi izgradnja istrživačkog centra u Osmacima podrazumijevala kompleks sa amfiteatrima, laboratorijama, smještajnim kapacitetima i drugim sportskim i rekreativnim sadržajima.

On je podsjetio da bi se istraživački centar u Osmacima radio po uzoru na Istraživačku stanicu Petnica kod Valjeva.

"U početku bi nam saradnja sa Istraživačkom stanicom Petnica mnogo značila zbog njihovog dugogodišnjeg iskustva, razmjene nastavnog kadra i drugih iskustvenih parametara koje su u svom radu prošli u Petnici", rekao je Petrović.

Petrović je istakao da bi istraživački centar Osmaci u početku startovao sa osnovnim sadržajima, a kasnije bi sredstvima Vlade Srbije, Vlade Republike Srpske i određenih donatora, prerastao u univerzalni međunarodni centar.

Načelnik opštine Osmaci rekao je da je određena lokacija za izgradnju istraživačkog centra, koja je prilagođena svim potrebama ovakve jedne ustanove.

"Ideja za gradnju ovog istraživačkog centra stara je godinu dana i potekla je od opštine Osmaci i ministra za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenada Popovića, koji bi želio da se ovakav jedan istraživačko-obrazovni centar za mlade kadrove izgradi na ovom području", rekao je Petrović.

Petrović je podsjetio da je idejno rješenje ovog istraživačkog centra u završnoj fazi, nakon čega će se znati i visina potrebnih sredstava.

Vlada Srbije dala je saglasnost 11. aprila da se Republici Srpskoj uputi 9,3 miliona evra za realizaciju projekata u raznim oblastima u okviru mehanizma saradnje Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa Srpske i Srbije.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković nedavno je najavio da će početkom maja, najvjerovatnije u Etno-selu "Stanišići" kod Bijeljine, biti održan sastanak svih načelnika i gradonačelnika iz Srpske, te nekoliko iz Federacije BiH gdje je većinsko srpsko stanovništvo.

Sastanku bi trebalo da prisustvuju i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Srbije Ana Brnabić i drugi zvaničnici iz Srpske i Srbije.

Višković je rekao da bi na sastanku trebalo da bude riječi o realizaciji dosadašnjih projekata i daljoj saradnji u budućim projektima za koje se već sada prave planovi. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije