U planu izgradnja "Eko-kuće Smetovi"

14.01.2016. 08:22 / Izvor: Fena

Članovi organizacije Savez izviđača Zenice jučer su goste iz Zeničko-dobojskog kantona, Ggrada Zenice i kompanije ArcelorMittal upoznali sa uslovima boravka i aktivnostima realizacije projekta “Priroda kao lijek”.

Članovi organizacije Savez izviđača Zenice jučer su goste iz Zeničko-dobojskog kantona, Ggrada Zenice i kompanije ArcelorMittal upoznali sa uslovima boravka i aktivnostima realizacije projekta “Priroda kao lijek”, kao i problemima u vezi s organizacijom masovnijeg boravka zeničke djece u prirodi.

Predsjednik Saveza izviđača grada Zenica Edin Šarić istakao je da su postojeći smjaštajni kapaciteti "Doma izviđača-Radio amatera" mali od samo 18 ležaja, što nije dovoljno posebno u zimskom periodu, ali ni u periodu proljetnog raspusta i organizacije višednevnih škola u prirodi.

Tokom posjete predstavnika Ministarstva za zaštitu okoliša ZDK-a Seada Ćizmića i Amre Pojskić, pomoćnika gradonačelnika Zijada Softića i predstavnika kompanije ArcelorMittal Akshaya Gujrala i Dijane Božić-Srdanović, izviđači su promovirali i novi projekt "Izgradnja eko-kuće Smetovi".

"Eko-kuća Smetovi" trebala bi da bude edukativno pokazni školski centar i da mladima pruži sve uslove za njihove aktivnosti.

Treba da bude u potpunosti sagrađena od ekološki prihvatljivih materijala, s instaliranim alternativnim načinima korištenja energije, s mini meteorološkom stanicom za mjerenje atmosferskog pritiska, brzine vjetra, termometrima i uređajima za mjerenje aero zagađenosti, sve prilagođeno uzrastu djece do 16 godina.

Prema projektu "Eko-kuće Smetovi", bit će izgrađeni smještajni kapacitet za minimalno 50 djece u višekrevetnim sobama s četiri do osam kreveta, edukativni kabinet, botanički vrt s biljkama karakterističnim za ovo podneblje, edukacijska staza, hranilice i kućice za ptice, "baby ski lift" dužine 100 metara s hvataljkama te mnogi drugi mini sadržaji, koji će upotpuniti rekreativne sadržaje za djecu i mlade.

Predstavnici kompanije ArcelorMittal, Ministarstva za zaštitu okoliša ZDK-a i Grada Zenica izrazili su spremnost da zajednički počnu realizaciju projekta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije